Sertifika töreninin açılış konuşmasını Basın İlan Kurumu (BİK) İl Müdürü Selami Çalışkan yaptı. Nitelikli insan gücü yetiştirmek için Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programının 15 gün sürdüğünü belirten Çalışkan, “Başta Afyon Valisi Mustafa Tutulmaz ve ekibine, projeye destek veren Zafer Kalkınma Ajansına, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca’ya ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin’e, gazete sahiplerine ve Basın Yayın Dernek Başkanı Sayın Sezer Küçükkurt’a, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İl Müdürü Şerife Münire Burcu’ya teşekkür ediyorum. AKÜ GSF Sinema Televizyon Bölümünün kıymetli hocalarına fedakârlıkları nedeniyle teşekkürü borç bilirim” dedi.
Afyonkarahisar Basın Yayın Dernek Başkanı Sezer Küçükkurt, Basın İlan Kurumunun sektörün maddi manevi gelişimine katkı sağlamak için gerçekleştirdiği Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim İstihdam kursunun tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Küçükkurt, Afyonkarahisar basının geçmişten bugüne kadar hem devlet kurumları hem de devlet ciddiyetiyle uyumlu bir çalışma sürdürmeye gayret gösteren kurum ve kişilerden oluştuğunu belirtti.
Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim İstihdam Programı kapsamında 2016 yılından bu yana yaklaşık 500 kişiye eğitim verildiğini ve bunların en az yarısının istihdam edildiğini belirten AKÜ GSF Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Kula Demir “Sertifika alan arkadaşlarımız için güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum umarım değerlendirebilirler. Destek olan herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin törende yaptığı konuşmada, kurumun 1961 yılında, resmî ilân ve reklamların Şubeleri bulunan yerlerde günümüzde süreli yayın olarak nitelendirilen gazete ve dergilerde yayımlatılmasına aracılık etmek üzere 195 sayılı Kanunla kurulduğunu hatırlattı. Elçin şöyle konuştu: “Söz konusu ilan ve reklamlar Kurumumuz Genel Kurulu tarafından anılan kanuna dayanılarak yapılan yönetmelik ile belirlenen vasıfları taşıyan ve yükletilen ödevleri yerine getiren süreli yayınlarda yayımlatılmaktadır. Kurumumuzun yüklenmiş olduğu bu görev 58 yıldır kesintisiz bir şekilde günümüze kadar sürdürüle gelmiştir. Hali hazırda yurt sathına yayılmış 41 şubesiyle bu asli görevini yerine getirmeye çalışan kurumumuz, kuruluş kanununun kendisine yüklediği diğer görevlerle birlikte, sosyal sorumluluk kapsamında basın sektörünün gelişmesine yönelik projeleri gerçekleştirmek için, kamu kurumlarıyla işbirliği yapmaya da özen göstermektedir.”
Projenin istihdam yönü hakkında bilgi veren Elçin şunları söyledi: “Kurum ile İŞKUR arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Resmî İlân ve Reklâmlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle İŞKUR İşbaşı Eğitim Programından yararlanacak gazetelerde istihdamı ön görmektedir. Asgarî fikir işçileri kadrosunda 10 kişiye kadar 1, 11 – 20 kişi arasında 2 ve 20’nin üzerinde kişi istihdam etmeleri halinde 3 kişiyle sınırlı olmak üzere katılımcılara asgarî fikir işçileri kadrolarında yer verebilmektedir. Ayrıca, bu konuyla alakalı Kurumumuz Yönetim Kurulu tarafından ‘İŞKUR İşbaşı Eğitim Programından Yararlananların Gazetelerde Çalıştırılmasına İlişkin Tebliğ’ çıkarılmıştır. Dolayısıyla sona eren Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programına katılan öğrencilerimiz resmi ilan yayınıyla alakalı gazetelerin asgari fikir işçileri kadrosunda kıdem şartı aranmaksızın yer alabileceklerdir. Basının ihtiyacı olan nitelikli işgücünün sektöre kazandırılması için, İŞKUR ve Zafer Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa yürüttüğümüz 11 Mart tarihinde Afyonkarahisar ilinde başlayan ve 29 Mart günü sona eren 22 öğrencinin katıldığı eğitim programının verimli geçtiğini umuyor ve sizler için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
Törenin son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz yaptı. Eğitimin kursiyerlere ve sektöre hayırlı olmasını dileyen Tutulmaz sözlerine şöyle devam etti: “Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında güzel bir işbirliğini görüyoruz. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Aynı amaç etrafında çok güzel şekilde bir araya gelinebildiğini gördük. Bu sinerji sağlandığı sürece her alanda başarıyı artarak devam eder. Medya hem görsel hem yazılı basın demokrasinin olmazsa olmaz şartı olarak ortaya çıkmıştır. Toplumun doğru bilgi ihtiyacı giderilirken bir taraftan da yöneticileri, sorumluluk sahibi insanları doğru yapmaya yönlendirir. Bu yönüyle basını önemsiyoruz. Basının nitelikli olması lazımdır. Bunun yolu da nitelikli personelden geçiyor. Bu kurs 15 gün sürdü. Aslında kısa bir süre ama kısa da olsa önemli katkılar sağlayacaktır.”
Konuşmaların ardından eğitimlerini başarıyla tamamlayan 16 kursiyere sertifikaları verildi.