Eğitim programının ilk haftası AKÜ Öğr. Gör. F. Arda Ölmez’in verdiği “Haber Toplama ve Yazma Tekniği” dersi ile başladı. İlk insanların haberleşmesinden, günümüz haberciliğine, sürmanşetten, başlık ve spota, ters piramit haber şeklinden düz piramit ve kare habere, radyolardaki arkası yarın programından televizyonlardaki “az sonra” anonslarına kadar haber şekillerini kursiyerlere anlattı.
Dijital Fotoğrafçılık ve Haber Fotoğrafçılığı konulu derste ise AKÜ Öğr. Gör. Hayati Ulusay, kursiyerlere 3 saat Dijital Fotoğrafçılık dersi verdi. Ulusay, kâğıdın icadından ve duvar resimlerinden fotoğraf makinesinin icadına, film icadından günümüz dijital makinelerine kadar önemli konuları anlattı. Fotoğrafta ışık ve kadraj, savaş fotoğrafları, ödüllü fotoğraflar ve bunları çekenlerin rol mü yaptırdıkları yoksa gerçek fotoğraf olup olmadıkları tartışmasına kadar birçok konuyu kursiyerlerin bilgisine sundu.
Eğitimin ikinci günü ise AKÜ Öğr. Gör. F. Arda Ölmez, gün boyunca habercilerin haber toplarken dikkat etmesi gereken kuralları, vatan ve milletin aleyhine haberlere itibar edilmemesini, araştırmacı gazeteciliğin önemini, haberi çek etmeden yayınlamanın gazeteye, radyoya veya televizyon kurumu gibi haberi yapan gazeteciye vereceği zararları anlattı.
Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema Televizyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nesrin Kula Demir ise üçüncü gün kursiyerlere Medya Tarihi’ni anlattı. Demir, 3 saat boyunca da Kültür Sanat Haberciliği dersi verdi. Mısırdaki tabletler, matbaanın icadı, ilk gazeteler, radyo ve televizyonun icadı, günümüzdeki ulusal ve yerel gazetelerin hazırlanması, internet haberciliği başlıklarında önemli konulara temas eden Demir, çağdaş haberciliğin ve iletişim araçlarının stratejik olarak kullanıldığını söyledi.
Sinema Televizyon Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Sena Coşkun ise Perşembe gün boyunca kursiyerlere Medya Hukuku dersi verdi. Kursiyerlere, İzinsiz fotoğraf çekmenin suç unsuru oluşturduğu, hakaret ve iftira haberlerin medyada yayınlanmasıyla haberciye, yazı işleri müdürüne veya gazete ya da televizyon sahibine verilecek cezalardan bahsetti.
Televizyonlardaki raiting endişesiyle yayınlanan kavga gibi tartışmaların ve ahlaksızlığa yol açan izdivaç programlarının, intihar eyleminin müzik eşliğinde teşvik edercesine yayınlayan televizyon haberlerini örnek videolarla sunan Coşkun, bunların yasaklanma gerekçelerini de belirtti.
Televizyonlardaki raiting endişesiyle yayınlanan kavga gibi tartışmaların ve ahlaksızlığa yol açan izdivaç programlarının, intihar eyleminin müzik eşliğinde teşvik edercesine yayınlayan televizyon haberlerini örnek videolarla sunan Coşkun, bunların yasaklanma gerekçelerini de izah etti.
Bir çocuğun izinsiz fotoğrafının çekilmesinin ve yayınlanmasının yasak olduğunu hatırlatan Coşkun, evcil hayvanın fotoğrafını bile izinsiz çeken ve yayınlayan gazeteciye ceza verildiğinin altını çizdi.
Haftanın son dersinde fotoğraf sanatçısı Öğr. Gör. Hayati Ulusay, gün boyu programa katılan üniversite genç gazeteci adaylarına Haber Fotoğrafçılığını anlattı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’ı ziyareti esnasında çekilen fotoğrafları örnek gösteren Ulusay, “İşte bunlar haber fotoğrafçılığı “ dedi.
Afyonkarahisar Valiliği Konferans Salonu’nda devam eden “Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı” ikinci hafta Televizyon Haberciliği, Dijital Fotoğrafçılık, Röportaj Teknikleri, Medya Ve Etik, Spor Muhabirliği ve Görsel Habercilik dersleriyle devam edecek.