Basın İlan Kurumu’nun (BİK) şubesi bulunan yerlerdeki resmi ilan yayınlayan gazetelerde çalışan basın mensuplarına yönelik eğitim seminerlerinin ilki 3-4-5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilmişti. Birçok basın mensubunun katıldığı programın ikincisi de yoğun bir katılımla gerçekleşiyor.
“15 Temmuz gecesinden çıkardığımız dersler var ”
Seminerin ilk oturumu Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca’nın Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’ne yönelik açıklamaları, dijital gelişmelerin basına etkileri, 15 Temmuz darbe girişiminde basının rolüne dair konuşmasıyla başladı. Karaca konuşmasına bütün basın mensuplarına 15 Temmuz darbe girişiminde gösterdikleri sağduyu için teşekkür ederek “15 Temmuz’da ülkemiz çok ciddi badireler atlattı. Ülkemizin birliğine, beraberliğine ve bütünlüğüne kast edilmek istendi. O gece iki şeyi gördük; birincisi, aziz milletimizin demokrasiye ve ülkenin bağımsızlığına olan inancı; ikincisi de basınımızın, medyamızın hepimizin için ne kadar önemli olduğunu gördük. O gece biliyorsunuz bir meslektaşımız, Yeni Şafak gazetesinden Mustafa Cambaz hain kurşunların hedefi oldu. Ben bir kez daha sizlerin aracılığıyla medyamızın darbe karşısındaki cesur ve dik duruşunu kutluyorum, tebrik ediyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize ise minnet duygularımı ifade etmek istiyorum. O geceden elbette çıkardığımız dersler de var. Bu tür ülkenin huzurunu bozacak girişimlere karşı anında karşı koymamız ve müdahale edebilmemiz gerekiyor. Hatta ve hatta onlardan önce varsa bu tür girişimleri tespit ederek, anında gereğini yerine getirebilmeliyiz.” dedi.
BİK Genel Müdürü Yakup Karaca (sağ) (Fotoğraf: Veysel Avşar – BİK)
“Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği birçok problemi ortadan kaldıracak ”
Günün şartlarına göre hazırlanan ve 2008 yılına kadar çeşitli aralıklarla tadilata uğrayan 67 sayılı Genel Kurul Kararı’nın yerini, geçtiğimiz Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanan “Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği” aldı. Bu değişikliğe neden ihtiyaç duyulduğunu Karaca şöyle açıkladı; “2014 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile 30 büyükşehirin coğrafi sınırları, bizim de görev alanımıza girdi. Kurumumuzun görev alanı ve hizmet verdiği gazete ve dergi sayısında ciddi artışlar yaşandı. Ağustos ayı itibariyle gazetelerimizin görev alanında bulunan gazete ve dergilerin toplamı bin 452’dir. Buna valilik görev alanında bulunan, kalan 40 ildeki resmi ilan yayınlayan 546 gazeteyi de ekleyin; ulaşacağınız sonuç yaklaşık 2 bindir. Tüm bu rakamlar, Basın İlan Kurumu’nun elbette kuruluş amacına uygun şekilde, resmi ilan ve reklam yoluyla gazetelerimizi, dergilerimizi, kısacası sizleri desteklediğini gösteriyor. Şirketlerinizin büyümesine, gelişmesine, yeni yatırımlar yapmanıza katkı sağlıyor. Diğer yandan teknoloji, ele avuca sığmaz bir hızla gelişiyor, yön değiştiriyor ve akıntısına karşı konulmaz şekilde bizleri de sizleri de kapıyor.
Tüm bunların, yani 67 sayılı Genel Kurul Kararı’nın uygulama noktasında ihtiyaca cevap verip verememesinden daha ziyade, sizlerle olan ilişkilerimizin daha sağlıklı yürüyebilmesi, sahada karşılan, tespit edilen; pratikte uygulanan yöntemlerin yazılı hale getirilmesi ve bu yolla yaşanan problemlerin ortadan kaldırılması en büyük arzumuzdu.
Bir anlamda miadını dolduran eski mevzuatın yerine, Genel Kurul üyelerimizin, Yönetim Kurulu üyelerimizin, paydaşların ve uzman personelimizin katkısıyla bu yeni Yönetmelik hazırlandı. Elbette Mevzuattaki tüm maddeler esası yönünden değişmedi. Bu maddeler, günümüz Türkçesi’ne uygun olarak anlatım ve anlaşılma yönünden yalın bir dile sahip Yönetmelik’te yeni ifadelerle yer almaya devam ediyor. Diğer yandan şubelerimizin bulunduğu şehirlerdeki uygulamalarla valilik bölgelerindeki uygulamaların birbirinden farklı olduğu örneklerle karşılaştığımız oluyordu. Yeni Yönetmelik bu yönüyle de ülkenin her bölgesi için birbiriyle mütenasip kuralları içeriyor. Sizlerin huzurunda Yönetmelikte emeği geçen herkese, teşekkür etmek istiyorum. ”
“ilan.gov.tr’yi çok daha etkin olarak hizmete soktuk ”
Eski mevzuatta olmayan bir hususun da altını çizen Karaca, mevzuatta yapılan bu değişikliğin nedeninin bir zorlamadan ziyade gazetelerin günümüzün şartlarına uyum ve teknolojiye ayak uydurmalarını sağlamak olduğunu belirtirken “Gazeteler, yayınladıkları resmi ilanları eşzamanlı olarak internet siteleri üzerinde de yayımlayacak. Zaten biz Kurum olarak, tüm altyapı çalışmalarımızı tamamlayarak ilan.gov.tr’yi çok daha etkin bir şekilde hizmete soktuk. Gazetelerimizle eşzamanlı olarak tüm resmi ilan ve reklamlar bu site üzerinden yayınlanıyor.
Bunu yaparken bir de gazetelerimizi teşvik etme noktasında onları destekleyen uygulamamız olacak. Arkadaşlarımız seminerde ayrıntıları teknik olarak açıklayacaklar; lakin şunu söylemeliyim ki istediğimiz şartları internet sitelerinde yerine getiren gazetelerimize yazılı müracaatları halinde 1/6 oranında ek gösterge vereceğiz. ” dedi.
Katılımcıların sorularını yanıtlayan Karaca, çekilen hatıra fotoğrafı sonrası, sözü Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi, Basın İlan Kurumu Yönetim Danışmanı Prof. Dr. Metin Kazancı’ya devretti.
BİK
Fotoğraflar: Veysel Avşar