İSTANBUL (bik.gov.tr) 11 Nisan 2016 –Basın İlan Kurumu olarak dünyada ve ülkemizde bilgi teknolojilerinde yaşanan değişim ve dönüşümün sürecinde, nitelikli insan kaynağını oluşturmak, yeni nesil gazeteci yetiştirmek amacıyla BİK ve İŞKUR’un işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Gazetecilik Okulu Eğitim Programının ilk dersi yapıldı.
Kurumun Zeytinburnu-Cevizlibağ’daki Genel Müdürlük binasında bulunan Genel Kurul salonundaki ilk derste yaklaşık 46 katılımcı yer aldı.
Eğitim programın açılış konuşmasını yapan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca: “Değerli arkadaşlar Basın İlan Kurumu’ndasınız ve burada olmanızdan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.Öncelikle hepinize başarılar diliyorum ve bütün kalbimle bu programdan en iyi şekilde istifade etmenizi temenni ediyorum. Gazetecilik mesleğini yapmayı düşünen sizin gibi genç arkadaşlarımızın programın hemen akabinde rahatlıkla masa başında işine başlayabilmesi hedeflenmiştir. Sizlerin azami istifade edeceğiniz bir program olması en büyük arzumuzdur” dedi.
Yakup Karaca: “Bu programın amacı sizleri bir taraftan böyle işe başlamaya hazırlarken diğer taraftan iş bulabilmenize de yardımcı olabilmekti. Bu çerçevede İstanbul İŞKUR’un Bölge Müdürlüğü ile de işbirliği yaptık. İŞKUR ile bir protokolümüz var. Sizlerin gazetelerde iş bulmanız noktasında birlikte çalışacağız”dedi.
Karaca son olarak şunları kaydetti: “Bizim sadece amacımız formal anlamda bir ders programı ve akabinde de sertifikalarınızı diplomalarınızı verip defteri kapatmak değil, sizleri sektöre kazandırmaktır. Bizim kurum olarak mütevazi katkımız, ama bu katkı artarak devam edecek.
Müteakiben söz alan Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey ise: “Genel Müdürümüz bu projeyi çok önemsiyor. Başından beri proje ile birebir ilgileniyorum. Bu işi gerçekten yapmayı düşünen, yani ben gerçekten gazeteci olmayı istiyorum diyen arkadaşları seçmeye gayret ettik. Peki neden böyle bir program yaptık? Sizin hepiniz iletişim fakültesinden mezun değilsiniz. Değişik alanlardan geldiniz. Bizim amacımız gerçekten içinizden başarılı gazeteciler yetiştirmek, bunun için yola çıktık” dedi.
Mustafa Canbey, “Bugün rol model diyebileceğimiz gazeteciler var. Ama iyi gazeteciliğin de eksikliğini hissediyoruz. İnşallah içinizden bu ülkeye hizmet edecek bu ülkede önümüzdeki dönemde gazetecilik anlamında önemli işler yapacak arkadaşlar yetişeceğine inanıyoruz. Bu anlamda sizden rica ediyorum. Lütfen derslerinize devamı ihmal etmeyin. Buraya gelen insanlar gerçekten zamanı değerli olan insanlar. Onlar buraya gelipte siz burada olmazsanız ayıp olur” diye konuştu.
Bu projenin başarıya ulaşacağına inandığını, nitelikli bir program hazırlandığını söyleyen Canbey “Eğer bu proje başarıya ulaşırsa devamı gelecek ve sizin gibi başka arkadaşlarımız da bu projede yer alma imkanı bulacaklar. Bugün itibari ile başlıyoruz. Biz emek koyacağız ama siz daha fazla emek koyacaksınız. İnşallah sonunda da güzel bir iş ortaya çıkacak. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hediyetullah Aydeniz gazeteci adaylarına ‘Basın Tarihi ve Gelişimi’ dersinde Türk basınının doğuşu ve gelişiminin toplumsal, siyasi ve kültürel ortamla ilişki içinde öğrencilere Türkiye basın tarihindeki önemli gelişmeler hakkında bilgi verdi. Akabinde Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü Haber Editörü Hüseyin Altınalan’ın ajans muhabirliği ve doğru haber kaynaklarını erişim noktasında muhabirlik reflekslerine ilişkin bilgi birikim ve tecrübelerini katılımcılarla paylaşmasının ardından ilk gün dersleri sona erdi.