Azerbaycan başta olmak üzere tüm Türk Devlet Topluluklarındaki bilim insanları ile birlikte adli bilimler öncelikli olmak üzere diğer birçok branştan katılımcının oluşturduğu ortak bir platform olan TURAZ Bilim Derneği’nin üçüncüsü 8-12 Eylül 2021 tarihleri arasında Bakü’de gerçekleştirilecek olan kongresinin ana teması “Medya ve Şiddet” olarak belirlendi.
TURAZ Bilim Derneği, RTÜK, İnönü Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Azerbaycan Tıp Üniversitesi paydaşlığında düzenlenen kongrede özellikle, aile içi şiddet, kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismar olgularında, toplumun bilgilenmesinde güçlü bir araç olan basın yayın organlarının sorumlulukları tartışılacak.
Kongrenin açılış törenine katılan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, RTÜK’ün faaliyetleri hakkında bilgi verdi, kongrenin ana teması olan “Şiddet ve Medya” konusunun Üst Kurul olarak üzerinde en çok çalıştıkları başlıklardan olduğunu belirterek, kamu idareleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının el ele vererek şiddet olgusunu toplumsal sorun olmaktan çıkarması gerektiğini söyledi.
“Sivil toplumun devletin önünde öncü olması en güzel demokrasi örneğidir”
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran kongrenin açılışında yaptığı konuşmada BİK’nin Türkiye’deki yazılı basını destekleyen bir devlet kurumu olduğunu, desteğin yanında denetleyici role de sahip olduklarını bildirdi.
Duran, dijitalleşme ve internet çağının bir taraftan avantaj sağladığını bir taraftan da tehlike arz ettiğini kaydetti.
Yalan haberin doğru haberin önüne geçtiği bir dönemi yaşadıklarını belirten Duran, “Haberin içeriğinin önemi yok ama tıklanmanın çok önemi var çünkü reklam payı tıklanmayla beraber artıyor ve maalesef haber okurken hiç ilgilenmediğiniz, ahlaka ters, şiddet içerikli reklamlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu sizin istek ve talebiniz dışında gerçekleşiyor. RTÜK ve BİK’nin destekleyici rolü kadar denetleyici rolü de çok önemlidir. Müeyyide uygulayan kurum olmayı hiç istemeyiz. Fakat bir şekilde çocuklarımıza, ailelerimize ulaşan bazı yanlış yayınları müeyyidelerle uyarmak durumundayız.” diye konuştu.
Duran, internette şiddete ve ahlaksızlığa fazlasıyla açık içerikler olabildiğine dikkati çekerek, “Bu anlamda biz kamu yöneticilerine büyük görev düşüyor. Bunun da farkındayız. Ama sivil toplum örgütlerinin bu konuyu gündeme getirmesi çok daha önemli. Sivil toplumun devletin önünde öncü olması en güzel demokrasi örneğidir.” dedi.