Basın İlan Kurumu Genel Kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda, 1 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla hâlihazırda faaliyet gösteren BİK Şube müdürlüklerine bağlanmak suretiyle Kurum görev alanına dâhil edilen illerde (Adıyaman, Ağrı, Amasya, Aksaray, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Düzce, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Isparta, Karaman, Kars, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Siirt, Sinop, Şırnak, Tunceli, Uşak, Yozgat) yayınlanan resmî ilan yayını ile alâkalı gazetelerin yetkilileri ile 15 Şubat – 4 Mart 2021 tarihleri arasında online bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi.
BİK Kontrol Hizmetleri Müdürlüğü tarafından koordine edilen 34 ile yönelik toplantılarda, Şef Yardımcısı Özer Elikoğlu, süreli yayın denetimlerinde incelenecek belgeler ve bu belgelerde dikkat edilecek unsurlar hakkında ayrıntılı bilgilendirmeler yaptı.
Toplantılara, BİK İlan Hizmetleri Müdürlüğü adına dönüşümlü olarak Şef Yunus Emre Uzel ile Şef Yardımcıları Altan Aydın, Oytun Saatçi, Selen Efe ve Yeşim Yakışır katkı sunarken, gazetelerin yayınlandığı illerin bağlı olduğu Kurum Şube Müdürlüklerinde görevli müdür ve çalışanlar da katıldı.
Evrak ve dikkat edilecek hususlar aktarıldı
Pandemi şartları münasebetiyle online olarak düzenlenen toplantılarda, valilik görev alanında iken yürütülen iş ve işlemler konusundaki farklılıklar sebebiyle, gazetelerin 2021 yılında ifa edilecek olan denetimler öncesinde bilgilendirilmesi amaçlandı.
Gazetelerin idari adreslerinde, basıldıkları matbaalarda ve satışına dair dağıtım müessesesi ile son nokta-tali bayiler ve aboneliklerine ilişkin satış denetimlerinin yapılacağı hususlarında katılımcılar bilgilendirildi. Bu denetimlerde; imtiyaz sahipliği, ticari defterlerin onayı ve işlenmesi, sektörel defterlerin elektronik ortamda günü gününe işlenmesi, kâğıt, baskı ve bayi işlemlerine dair irsaliye ve faturaların tanzimi, istihdam edilen fikir işçilerinin özlük dosyalarının tutulması ve düzeni, ücret ödemeleri, içeriğe dair haber oranları, haber mahreci, baskı kalitesi, resmî ilân metinlerinin usulüne uygun olarak yayınlanması, hususi ilan ve reklamlara fatura düzenlenmesi gibi unsurlara dair ayrıntılı açıklamalar yapıldı.
İnteraktif gerçekleşen ve 34 ilin gazete temsilcileri ile buluşma olanağı sunan toplantılar boyunca, gazete yetkililerinin talepleri dinlendi, soruları cevaplandı, katılımcıların görüşleri alındı.