Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na girişi, Çanakkale’de cephe açılmasının sebepleri, hedefin İstanbul olduğu gibi dört panoluk giriş bölümünden sonra, 19 Şubat 1915’te Boğaz’da ilk topun patlamasından, 18 Mart Zaferi’ne kadar yaşananları içeren 30 adet pano sergilenecek.
Panolarda, Boğaz Harbi’nin seyri, kronolojik sıralamayla anlatılırken muharebe sırasında yiğitlik ve fedakârlık gösteren 12 kahraman temsilen öne çıkarılmış.
Savaş tanıklıkları da sergide yer alacak
İçlerinden biri yabancı olan ve savaşa tanıklık eden 17 askerin hatırat ve anılarından alıntılar yapılan sergide, her bir panoda işlenen konuyu destekleyici ve izah edici türden tarihi fotoğraflarla görsel olarak da anlatıma katkıda bulunulmuş. Sergide vesika değerinde 86 adet fotoğrafa yer verilmiş.
Sergi 16 Mart Perşembe (Bugün) günü saat 18.00’da ÇTSO Çanakkale Evi’nde açılacak ve 24 Mart tarihine kadar gezilebilecek. “18 Mart Zaferi ve Kahramanları” isimli sergi araştırmacı Muzaffer Albayrak, Ahmet Yurttakal ve Mustafa Onur Yurdal tarafından hazırlanmış.
Araştırmacılar serginin amacı hakkında “18 Mart Zaferi ve Kahramanları” sergimizden hedeflenen temel gayemiz; sergimizi baştan sona okuyup gezen bir ziyaretçinin, kronolojik sıra ve konu bütünlüğü içinde Çanakkale’de yaşanan harbin çıkış sebeplerini, Müttefik filo ve Türk topçusunun silah, cephane ve her çeşit vasıta yönünden karşılaştırmalı durumunu, tabya ve bataryalarda yaşanan kahramanlıkları fotoğraf ve harita eşliğinde okuyup, görmesidir. Aynı zamanda Türk Milletinin sahip olduğu azim ve kararlılığı, üstesinden gelemeyeceği hiçbir engelin olmadığına vurgu yaparak, milli birliğimizin ortaya çıkardığı destanın ruhlara ve kalplere işlemesidir. 102. yıldönümü münasebetiyle, Çanakkale Destanı’nı yazan şehit ve gazilerimizi şükran duygularımızla bir kere daha minnet ve rahmetle yâd ediyoruz. Aziz ruhları şad olsun!” açıklamalarında bulundu.