Haber Merkezi (bik.gov.tr)- Basın İlan Kurumu (BİK) ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’in ortaklaşa düzenlediği “Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler” isimli programda, 25 Nisan 2017’de Çemberlitaş Basın Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, Servet-i Fünun edebiyatçılarından Cenap Şahabettin yâd edildi.
Programın moderatörlüğünü şair ve yazar Şakir Kurtulmuş yaparken, panelde konuşmacı olarak gazeteci ve yazar Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir ve Edebiyatçı Hatice İbiş yer aldı.
Şakir Kurtulmuş takdim konuşmasının ardından, sözü ilk konuşmacı olan Ahmet Özdemir’e bıraktı.
Özdemir, şairin biyografisinden, edebi hayatından, eserlerinden bahsettikten sonra, davetlilere sinevizyon eşliğinde, şaire ait tasvir şiirlerinden ve şarkılarından dinletti. Şaire ait Serveti Fünun ve divan şiirlerinden de seçme örnekler sunduktan sonra mikrofonu Hatice İbiş’e bıraktı.
‘Vecize en güzel söyleyişi bulmaktır’
‘Cenap Şahabettin, yaşamış görmüş ve hayatı okumuş bir insandır. Eserlerinde dâhiyane tespitlere değinmiştir. Yazdıklarında süslü bir dil kullanmıştır. Cenap Şahabettin hayatımızı zenginleştirecek derecede kelimeler kullanmıştır.’ Diyen İbiş, sözlerinin devamında şunları dile getirdi, ‘Serveti Fünun’da Serseri Fikirler başlığıyla, Tiryaki Sözler’in devamını oluşturdu. Cenap Şahabettin’in eserlerini bir beyin fırtınası olarak değerlendirebiliriz. Vecizelerin ifade ettikleri arasında okuma, kadını anlama, insanların olumsuz özelliklerine dikkat çekme üzerinedir. Gözlemin önemini vurgular.
‘Karnı açlardan ziyade kalbi açlara acırım’
‘Şair eserlerinde bilgi ve donanımıyla hayatı okuyabilen bir özelliğe sahiptir, algıları yüksektir’ diyen İbiş, sözlerinin devamında şunları dile getirdi, ‘Cenap Şahabettin etrafındaki ahlak manzaralarını gözlemlemeyi ve güzel ifadelerle dile getirmeyi çok iyi bilirdi. Çok güzel sayısız vecizeleri vardır, ‘Fikir düşüne düşüne artar’ ve bunun gibi birçok derin sözlere sahiptir. ‘ Karnı açlardan ziyade kalbi açlara acırım’ sözü de hayati dersler vermektedir’ diyen İbiş sözlerinin sonunda, şairin mizaha meyilli bir yönünün olduğunu da dile getirdikten sonra örnek eserlerle konuşmasını sonlandırdı.
Soru alışverişlerinin ardından program sona erdi.