Basın İlan Kurumu’nun, İŞKUR işbirliği ile başlattığı eğitim programı dördüncü haftasına girerken, basın sektörünün usta isimleri deneyimlerini aktarmaya devam ediyor. Anadolu Ajansı Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Cihangir İşbilir bu kapsamda “Kriz ve Barış Haberciliği”nin detaylarını Yeni Nesil Gazeteci adaylarına aktardı.
Gazetecilik mesleğinde barış dilinin nasıl yaratılacağını, dünyada ve ülkemizde meydana gelen krizlerde bir gazetecinin olaylara bakış açısının nasıl olması gerektiği konusunda genç gazeteci adaylarına tavsiyelerde bulunan Cihangir İşbilir, ülkemizdeki analist gazetecilerin sayısal olarak azlığından bahsederek, “Ülkemizin etrafı çok çeşitli çatışmalarla örülü olduğu halde bu çatışmaları analiz edecek, okuyacak, risk haritaları çıkaracak, haritalandırmalar yapacak düşünce kuruluşları bile pek yokken sektörde uzun yıllar çalışmış alanında tecrübeli gazeteci büyüklerimiz kendi yöntemleriyle savaş bölgelerine gidip gerektiği kadarını analiz edip bu çatışmaları anlamlandırmaya çalışmışlar” dedi.
Birkaç kişiyle görüşüp “bu böyledir” demek şeklinde bir kanıya vararak gazetecilik yaptığını düşünmenin büyük bir yanlışa sebebiyet verebileceğine işaret eden İşbilir: “Gidip sadece çatışma bölgesini fotoğraflamak, olayın nasıl meydana geldiğine dair bilgi toplayıp haberleştirmek gazeteciyi çatışma analisti yapmaz. Olayların bu noktaya nasıl geldiği, kimleri etkilediği, olayları kimlerin tetiklediği ve çatışmadan sonra ne olacağı gibi tüm soruların cevaplarını çok geniş çaplı ve derinlemesine araştırmak lazım. Bunu yapmadığımız takdirde olayları kendi çerçevemizden gördüğümüz gibi aktarırız” diyerek günümüz gazeteciğinin çatışma analistliği noktasındaki yetersizliğine değindi.
“Önceliğiniz ülkeniz olmalı”
İşbilir, barış gazeteciliğinde insani ve ahlaki değerlerin görmezden gelinemeyeceğini ve çatışmaların her zaman silahlarla olmadığını, terörizmin günümüz dünyasında farklı boyutlara evrildiğini, ayrıca her ülkedeki terörizmin kaynağının da çözümünün de farklı olabileceğinden bu noktada genellemenin gazetecilik mesleği açısından yanlış olduğuna dikkat çekti. Toplumun temel dinamikleri olarak nitelendirilen dini, siyasi, sosyal hayata ilişkin kimi değerlerin gazetecilik maskesi altında manipülasyonla, yalan, yanlış haberle, bazen bir manşetle bile çok tehlikeli boyutlara çekilebileceğine de değinen İşbilir, “Bu noktada kıstasınız, önceliğiniz, ülkeniz olmalı” diyerek gazetecilik mesleğinde hassas davranılması gerektiğini vurguladı.
Basın İlan Kurumu’nun, İŞKUR işbirliği ile düzenlediği eğitim programının dördüncü haftası, uzman konukların katılımıyla haber fotoğrafçılığı, görsel habercilik gibi konularla devam edecek.