KOCAELİ/BİK- Elçin, Kocaeli’nin Darıca ilçesi Bayramoğlu Tatil Köyü’nde Kurum görev alanında bulunan ilçe gazetelerinin temsilcilerine yönelik düzenlenen eğitim seminerinin kapanış konuşmasını gerçekleştirdi.
Üç gün süren seminerin gazete temsilcileri ve Kurum adına verimli geçtiğini kaydeden Elçin, “2014 yılı Nisan ayında yürürlüğe giren Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile sizler, Kurumumuz görev alanına dâhil oldunuz. Sizlerle ilk kez geçen yıl Haziran ayında yapılan eğitim seminerinde birlikte olmuştuk. Bu sene ise sizleri ayrı tutarak sadece 6360 sayılı Kanun ile görev alanımıza dâhil olan ilçe gazetelerini seminerimize davet ettik. Seminer süresince Kurum personelimiz, genel olarak mevzuat hakkında bilgi verirken, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Resmi İlanlar ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’nin sizleri doğrudan ilgilendiren maddelerini karşılaştırmalı olarak aktardılar. Sizlerden gelen soruları içtenlikle cevapladılar, öneri ve görüşlerinizi ajandalarına sonraki çalışmalar için not ettiler” diye konuştu.
“İlk kez bayi satışına yüzde 20 oranı getirildi”
Konuşmasında ayrıntıya girmeden önemli gördüğü bazı konuların altını çizmek istediğini vurgulayan Elçin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bildiğiniz gibi bu Yönetmeliğin birkaç maddesi hariç diğerleri 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girecek. Yeni Yönetmelik ile üçüncü kısımda yer alan yani sizler gibi olan gazeteler için bekleme süresi 24 ay olarak belirlenirken, kategoriler kaldırılarak vasıflı ve alt vasıflı gazeteler olarak tasniflendi. Vasıflı gazeteler için 4, alt vasıflı gazeteler için 3 kişilik asgari kadro şartı getirildi. Biliyorsunuz bu daha önce kategorilerine göre sırasıyla 5, 4 ve 3 kişiydi. İlk kez bayi satışına yüzde 20 oranı getirildi. Asgari fiili satışa ilişkin il merkezli gazetelerin 250, ilçe gazetelerinin 100 adet şartı ise aynen korundu. Abone satışlarında kurum tüzel kişileri için adet sınırlaması getirildi. Tabi ki daha fazla abone yapabileceksiniz, ancak Yönetmelikte belirtilen adetlerle sınırlı olan kadarı, asgari fiili satışın hesabında dikkate alınacak.”
Resmi ilanların gazetelerin internet sayfasında yayınlanması zorunlu
Bugüne kadar gazetelere, yayınladıkları resmi ilanları sahibi oldukları internet sitelerinde yayınlanmaları halinde ek gösterge verildiğini anımsatan Elçin, yeni Yönetmelik ile bunun zorunluluk haline getirildiğini vurguladı.
Elçin, “Gazetelerimiz, bu işlemi kolaylaştıran Winget uygulamasını Kurumumuzdan temin edebilir. Bu uygulama ile hiçbir işlem yapmanıza gerek kalmadan gazetenizde yayınlanan resmi ilanlar, eşzamanlı olarak internet sitenizde yayımlanacaktır. Az önce de ifade ettiğim gibi yeni Yönetmeliğe uyum için önünüzde iki aydan fazla bir süre var. Elbette uyum sürecinde karşılaşacağınız sorunlar ve bu sorunlarla ilgili sorularınız olacaktır. Bu konuda illerinizdeki şube müdürü arkadaşlarımıza müracaat edebilirsiniz. Bu yeterli olamaz ise İlan Hizmetleri veya Kontrol Hizmetleri müdürlüklerimize danışmaktan çekinmeyin” değerlendirmesinde bulundu.
“Kurumumuz asla cezacı bir kuruluş değildir”
Büyükşehir Belediyesi Kanunu sonrası görev alanına giren ilçe gazetelerine yönelik 2015 yılı içinde gerçekleştirilen gazete denetimlerinde birçok eksik ve hatalı işlemle karşılaşıldığını hatırlatan Elçin, “Biliyorsunuz bu nedenle mahsup ve ceza işlemi uyguladığımız durumlar oldu. Bu yıl yapılan denetimlerin ise, genellikle olumlu geçtiğini, eksik ve hatalı işlem sayısındaki azalmayı memnuniyetle gördüm. Özellikle vurgulamak isterim ki Kurumumuz asla cezacı bir kuruluş değildir. Ancak, resmi ilan gelirinden faydalanmak isteyen gazetelerin de bu minvalde koyulan kurallara uyması gerekmektedir. Bununla birlikte kesilen mahsup ve cezalar, o gazetenin bulunduğu yayın yerindeki diğer gazetelere göstergeleri oranında paylaştırılmaktadır. Dolayısıyla bu mahsup ve cezalar sebebiyle Kurumumuzun bir geliri de bulunmamaktadır” dedi.
Elçin, kapanış konuşmasının ardından gazete temsilcilerine katılım sertifikalarını verdi..
Fotoğraflar: Veysel Avşar