Basın İlan Kurumunun (BİK) hazırladığı, Aksaray’da resmi ilan ve reklam alan gazetelerin temsilcilerinin katıldığı Yalan Haber ve Dezenformasyonla Mücadele Eğitimi, düzenlenen sertifika töreni ile sona erdi.
Törende konuşan BİK Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu ve bu kanunla Türkiye’nin dezenformasyonla mücadelede büyük bir adım attığını belirtti.
Onat konuşmasında, “Haber yapım süreçleri hiç olmadığı kadar kolaylaşmış, neredeyse tek bir cihaz ile haber yapılır, yayılır hale gelmiştir. Maalesef bu durum kendisini gazeteci olarak tanımlayan insan sayısında ciddi bir artışa neden olmuştur. Ama sizler de, bizler de biliyoruz ki zor bir meslektir gazetecilik. Kamu yararını gözetmek, kamuyu aydınlatmak gibi anlamlı bir amacı olan gazetecilik, her zaman bu amaçları yerine getirmemiştir. Dördüncü kuvvet olarak anılmakla birlikte yıllar içinde gücü iyice perçinlenen medya; günümüzde kimi zaman savaşların çıkışına, kimi zaman savaşların sona ermesine, hükûmetlerin değişmesine, sıradan insanları fenomene, fenomenleri sıradanlığa itebilecek konumlara gelmiştir.” dedi.
Onat: Teyit edilmeyen bilgi ile haber yapılmaz
Basın etiği ile uyuşmayan, kitleler üzerinde infial yaratmak üzere yapılan haberlerden bu ülkenin az canı yanmadığını kaydeden Onat, şöyle konuştu:
“Bakınız darbeler tarihine… Medya üzerinden yürütülen itibar suikastlarına… Üstü örtülen gerçeklere, olmayanı oldu gösterme çabalarına Aynı ucuz, ahlak dışı, şuursuz hatalara düşmemek için Basın Ahlak Esasları ve haber doğrulatma mekanizmalarına her zaman sahip çıkmamız gerek. Teyit edilmeyen bilgi ile haber yapılmaz. Dolayısıyla basın mensuplarına çok iş ve sorumluluk düşmektedir.”
Geleneksel gazetecilik tecrübesinin dijital mecralara da aktarmanın gerekliliğine değinen Onat, tıklanma, çok ziyaretçi alma, hızlı haber girme gibi dijital habercilik tuzaklarından korunmanın en önemli yolunun teyitçilik ve Basın Kanunu olacağını söyledi.
Konya Şube Müdürü Ali Aktaş ise haberin çarpıtılmadan okuyucuya “yalanla inşa edilmiş bir iletişim kodu” olarak değil, doğru bilgiyle enforme edilmiş hakikat ekseninde bir gerçeklik kurgusuyla iletilmesi gerektiğini kaydetti.
Törene, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu da katıldı.