Antakya Meclis Kültür Sanat Merkezi’ndeki tanıtım toplantısına Hatay Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Hatay milletvekilleri Hüseyin yayman, Hacı Bayram Türkoğlu, Abdulkadir Özel, MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, Prof. Dr. Zakir Avşar ve Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz, bazı ilçe kaymakamları ve kurum müdürleri katıldı.
Hatay Valisi Rahmi Doğan
Hatay Valisi Doğan, toplantıda yaptığı konuşmada Hatay’ın çok stratejik bir coğrafyada bulunduğunu söyledi.
Doğan, Hatay’ın bugün Türkiye’nin güneyinde, Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde oluşturulmaya çalışan terör koridorunun önüne çekilen bir set gibi durduğunu belirtti.
Hatay’ın stratejik önemi olduğunun altını çizen Vali Doğan, “Bugün eğer PKK terör örgütünün Akdeniz bağlantısı kurulamamış ise bunun tek sebebi Hatay’ın stratejik önemidir. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları o gün bu durumu görerek Hatay’ın anavatana katılmasının ne kadar önemli olduğunu görmüşler ve bunun mücadelesini vermişler.” dedi.
Hazırlanan Hatay Devleti Resmi Gazetesi kitabının çok önemli bir eser olduğunu vurgulayan Doğan, şöyle konuştu:
“Basın İlan Kurumu çok güzel bir çalışma yaptı. Hocalarım çok büyük emek verdiler ve güzellik, eser ortaya çıktı. Bu eseri ben de inceledim. Eserde o günkü Hatay’da, sosyal, ekonomik, ticari yapıyla ilgili nelerin yapıldığı, ne tür kararlar alındığı ve o günkü sosyal yapının nasıl olduğuyla ilgili de ciddi güzel bilgiler de veriyor. Ben emeği geçen hocalarıma şükranlarımı sunuyorum. Böyle bir sorumluluk alarak eserin meydana gelmesini sağlayan Basın İlan Kurumu Genel Müdürümüze şükranlarımı sunuyorum. Şunu da ifade etmek istiyorum. Ben 2 yıl Basın İlan Kurulu Genel Kurulu üyeliği de yaptım hükümeti temsilen dolayısıyla Basın İlan Kurulu mensubu da kendimi sayıyorum. Çok güzel bir eser olmuş elinize kolunuza sağlık. Umarım Hataylılar bundan faydalanır.”
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman da emeği geçenlere teşekkür etti.
Hatay Devlet Meclisi’nin Fransız işgal döneminde yapıldığını belirten Yayman, uzun zaman farklı amaçlarla kullanıldığını dile getirdi.
Binada Hatay Devleti’nin meclisinin üç defa toplandığını vurgulayan Yayman, meclisin 11 ay 7 günlük hikayesi olduğunu aktardı.
Hatay Valisi Rahmi Doğan ve milletvekillerinin katkısıyla binanın Hatay’a kazandırıldığının altını çizen Yayman, “Genel Kurmay belgeleriyle ortaya çıkan bir gerçek var. Bizim Hataylılar olarak daha çok anlatmamız gerekiyor. Kurtuluş Savaşı’nda ilk kurşunu tabi o da çok değerli İzmir’de Hasan Tahsin tarafından atıldığı dile getirilse de Genel Kurmay arşiv belgelerinde biliyoruz ki Dörtyol’da Kara Mehmet Çavuş’un bu ilk kurşunu attığını hepimiz biliyoruz. Onların o ilk kurşunu aslında milletimizin kurtuluş mücadelesini ateşledi. Önce Maraş’ta, sonra Gaziantep’te ve Urfa’da bu kurtuluş mücadelesi dalga dalga büyüdü ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruldu.” ifadelerini kullandı.
“Hatay’ı anavatana katan ‘biz ruhu’ bugünde bu ruha her şeyden çok ihtiyaç var”
Hatay Devlet Meclisi’nin 40 kişiden oluştuğunun altını çizen Yayman, bunların 22’sinin Sünni Türk, 9’unun Arap Alevi, 2’sinin Sünni Arap, 5’inin Ermeni ve 2’sinin Rum Ortodoks milletvekili olduğunu söyledi.
Hatay’ın ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’i rahmet ve minnetle andığını dile getiren Yayman, “Hatay Devleti’nin meclisi ‘Hatay anavatana katılsın mı? Katılmasın mı?’ oylamasında ne karar aldı biliyor musunuz? 40’ı oy birliğiyle ‘Evet biz Türkiye’ye Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’e katılmak istiyoruz’ dediler. Hepsini şükranla minnetle anıyoruz. Şükrü Kanatlı önderliğindeki Kahraman Türk Askeri Kurtuluş Caddesi’nden Antakya’ya girdiğinde onları bir tane pankart karşıladı. O pankartta şu yazıyordu: ‘Sen, ben yok biz varız, Hatay var.’ İşte Hatay’ı anavatana katan ruh ‘biz ruhu’ bugünde bu ruha her şeyden çok ihtiyaç var. Hatay’ın mesajı çok nettir. Bir ve beraber olduğumuzda her zaman büyüyeceğiz ve inşallah Cumhuriyetimizi çok daha ileri noktaya getireceğiz.” şeklinde konuştu.
Yayman, Hatay’ın anavatana katılmasında emeği geçenlere ve teşekkür etti.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş da, Hatay Devleti Resmi Gazetesi Kitabı’nın gençlere tarihi daha bilinçli öğreterek geleceklerine ışık tutacak bir yayın olacağını söyledi.
Savaş, kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran
BİK Genel Müdürü Duran da Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan tarihiyle, gastronomisiyle, çok kültürlülüğü, çok dinliliğiyle bir arada yaşamanın en güzel örneklerinden bir tanesi olan Hatay’da bulunmanın gururunu yaşadığını söyledi.
Duran, Basın İlan Kurumu’nun 61 yılık bir kurum olduğunu ve 2021 yılında 606 milyon Türk Lirası’nı gazetelere dağıtmada aracılık ettiklerini belirtti.
Kurum olarak gazetelerin ayakta kalmasını sağlamaya çalıştıklarını anlatan Duran, şöyle devam etti:
“Biz sadece gazeteleri mali olarak desteklemiyoruz aynı zamanda teknik konularla birlikte basın, ahlak ilkeleri açısından da denetliyoruz. Bunun şöyle bir karşılığı var. Şahısların, kurumların ve milletin değerlerini korumaya dönük bir takım değerlendirmelerimiz ve müeyyidelerimiz oluyor. Biraz daha bunlarla bu aralar gündeme geliyoruz. Ama biz kurum olarak demokrasinin ana unsurlarından gördüğümüz gazetelerin yaşaması için elimizden gelen her türlü. mücadeleyi veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz.”
Duran, kurum olarak bir taraftan da tarihine tanıklık etmiş bazı konuları ve olayları kitaplaştırdıklarını aktardı.
Bunlardan bir olan Hatay Devleti Resmi Gazetesi Kitabını hazırladıklarını aktaran Duran şunları kaydetti:
“Daha öncesinde de ‘Basın Gözünden Ayasofya’ ’15 Temmuz Manşetler’ gibi kitaplarımız oldu. Bunlar sadece gazetelerde kalmasın, biz bunları gün yüzüne çıkaralım, tarihe tanıklık etsinler istiyoruz. İşin yayıncı kısmını da bu şekliyle çalışıyoruz.. Tabi bu kitabın tanıtımının bu döneme gelmesi aslında çok güzel oldu. Bir takım fitne fesat tohumlarının ekildiği bir dönemde Hatay ile ilgili Hatay’ın bir Türk devleti olduğu, istiklalini kazanmış insanların anayurda bağlanmasının dönemini anlatan ve o dönemde bu mecliste alınan kararların Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla ilgili somut belgeleri yayınlamış olduk biz. Birilerine Hatay’ın siyaset malzemesi yapılmayacağını, fitne meselesi yapılmayacağını, resmi evraklarla birlikte göstermiş olduk aslında. Bu konuda çok önemli bir çalışma.”
Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Cihat Zafer Demirel’in yaptığı panelde Prof. Dr. Zakir Avşar ve Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz, Hatay Devleti Resmi Gazetesi Kitabı’nın ortaya çıkarması ve hazırlanması aşaması ile Hatay tarihi hakkında bilgiler sundu.
Tanıtım toplantısı, protokole yapılan kitap takdimileri ile son buldu.