BİK Samsun Şube Müdürlüğü tarafından, katılımcıların bilgi ve becerilerinin güçlendirilmesi, mesleki niteliklerinin artırılması, bu yolla bölgenin kalkınmasına ve tanınmasına katkı sağlanması hedefiyle iki gün süren bir eğitim düzenlendi. Yerel basının sorunlarının çözümüne yönelik olarak düzenlenen İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi eğitimi Samsun, Çorum, Amasya, Tokat illerinde yayınlanan yerel gazetelerin çalışanlarının katılımı ile Samsun Öğretmenevi Erdoğan Cebeci Salonu’nda gerçekleşti.
Sertifika törenine BİK Genel Müdürü Yakup KARACA, Samsun Vali Yardımcısı Sezgin ÜÇÜNCÜ, KOSGEB Samsun İl Müdürü Nebahat LİVAOĞLU, OKA Genel Sekreteri Mevlüt ÖZEN, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Samsun İl Müdürü Volkan TOPTAŞ, BİK Samsun Şube Müdürü Mustafa BAYRAKTAR ve 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya ÇAKIR katıldı. Törende konuşan BİK Genel Müdürü Yakup Karaca bu eğitimleri çok anlamlı bulduğunu ifade ederek “Basın İlan Kurumu bildiğiniz gibi resmî ilanların gazetelerde yayımlanmasına aracılık etmek ve basının her türlü ihtiyaçlarını temin etmek üzere 1961 yılında kurulmuştur. Ancak günümüzde gelişen teknolojik şartlar itibariyle basınımızın ihtiyaçlarında büyük değişiklikler meydana gelmiştir. Yazılı basın dediğimiz kâğıda basılı analog gazeteciliğin yerini artık günümüzde bütün duyularımıza hitap etme imkânı olan internet gazeteciliği almaya başlamıştır. İnternet gazeteciliğini bir rakip olarak değil, dizgiciliğin hurufattan entertibe, entertipten bilgisayara, baskının da tipodan ofsete geçişi gibi gazeteciliğin bir dönüşümü olarak kabul etmeliyiz.
İnternetin bu denli yaygın olarak kullanıldığı günümüzde takdir edersiniz ki artık internet gazeteciliğinin yerel basın için önemi de kaçınılmazdır. Dijitale yatırım yapan gazeteler okur sayısını hem artırarak hem de daha geniş alanlara yaygınlaştırarak reklam gelirlerini de artırma imkânına sahip olabilirler.” dedi.
Karaca: Yerel basının dönüşüm süreçlerini kolaylaştırmak istiyoruz
Günümüzde basına özellikle gençlerin ilgisinin azalmasına işaret eden Karaca sözlerini “Son zamanlarda hepinizin bildiği gibi gençler her şeyi artık dijital kanallardan takip ediyorlar. Peki, biz İnternet Haberciliğin Geliştirilmesi projesiyle neyi hedefledik?
Biz istiyoruz ki, gazetelerimiz mümkün olan en kısa sürede yeni medya hazırlıklarını tamamlayarak bu yeni sürece adapte olsun. Kurum olarak gazetelerimizin yapısal sorunlarını çözmesi ve dönüşümlerini gerçekleştirebilmesi için her türlü yardımı ve kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz. Bu eğitimle, teknolojik altyapısı sağlam, donanımlı, profesyonellerin görev yaptığı, kaliteli içerik üretiminin gerçekleştirildiği, günlük belirli ve süreli takipçisi olan, sayfa gösterim sayıları yüksek web siteleri yapılmasını hedefledik. Gazetelerimizin bunu tek başına başarmaları mümkün olmadığını görerek, nitelikli eleman desteğinden yeni medya yatırımlarına kadar birçok alanda proje geliştiriyoruz.
Yazılı basınımızın dönüşümünü tamamlaması öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Hem sizlerin hem de bizlerin stratejisi belli; dijital medya asla rakibimiz değil, bugünden gelecek için çözüm ortaklığı kurduğumuz bir yol arkadaşı. Yazılı basın gazeteciliğinde kazandığımız tecrübeyi, bilgi ve birikimi dijital medyaya taşıyacağız. Elimizde iki ayrı mecramız olacak. Bunu, bu şekilde kesinlikle zihnimize yerleştirmemiz gerekiyor.
Yerel basınımızın internet haberciliğini ve bu haberciliğin yapıldığı mecrayı iyileştireceğiz. Önce gazetelerin siteleri belli seviyeye, kaliteye yükselecek, ardından da gazetelerimizin internet sayfalarına ülke çapında faaliyet gösteren büyük ticari kuruluşlarımızın, uluslararası firmaların reklamlarını almalarını sağlayacağız. Şayet bunu başaramazsak bu bizim felaketimiz olur.
Basın İlan Kurumu olarak biz hazırlıklarımızı hayli önceden başlattık. Önemli mesafe de aldık. Dönüşüm bir gecede olacak bir hadise değil. Olabilecek riskleri de ortadan kaldırmak istiyoruz. Dijitalde sizin de tahmin edebileceğiniz gibi maliyetler düşecek. Gazetelerimizin bu geçiş döneminde gelirlerinde kayıp olmaması sağlıklı bir yol olur. Dijital ortama geçişte uyum sağlamak belki kolay değil. Ama biz, gazetelerin iş kayıplarının çeşitli yollarla telafi etmesinin, sosyal sorumluluğumuz kapsamında olduğunu düşünüyoruz.
İhtiyaçlarımızı ortaya koyup tek tek projelendireceğiz ve kurumlarımızın kendi amaç ve hedefleri doğrultusunda müracaatlarımızı yaparak plan ve projelerimizi hayata geçireceğiz. Süreci iyi planlayıp yönetmemiz durumunda iş kaybımızın olmayacağı kanaatindeyim.” diyerek devam ettirdi.
Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenen bu eğitimlerin ve tecrübe paylaşımlarının gazeteleri dijitalleşme konusunda belli bir seviyeye ulaştıracağına inandığını vurgulayan Karaca, gazeteleri güçlü kılan şeyin itibar olduğunu hatırlattı. İtibarın oluşması, yerleşmesi ve sürdürülebilirliğinin zor olduğunu, bir gazetenin itibarını oluşturan şeyin, gazetenin içeriği, ürettiği haber ve kullandığı dil olduğunu da konuşmasına ekledi.
BİK Genel Müdürü Yakup Karaca sözlerini “Doğruluk, kesinlik, nesnellik ve dengelilik gibi ilkeler öylesine, alelade oluşturulmuş kavramlar değildir. Her şeyden önce bu ilkelere dikkat edilmesinde büyük yarar görüyoruz. Sonra yaşadığımız çevre, insanımız, kültürümüz, sosyal ortamımız… Yani bizi biz yapan değerler! O değerlere sahip çıkmalı ve yüceltmeliyiz.
Sözlerime bu duygularla söz verirken eğitime katılan arkadaşlarımızı kutluyor, burada kazanılan tecrübenin iş yaşamlarına yansıtacaklarını umuyor ve eğitimin hayırlar getirmesini diliyorum. Destekleri nedeniyle Orta Karadeniz Kalkınma Ajansına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ile sonlandırdı.
Katılımcılar iki gün boyunca, Ordu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet FİDAN’dan internet gazeteciliği: tarihçesi ve geleneksel gazetecilik ile karşılaştırılması, internet gazeteciliğinde yeni olanaklar, internet gazeteciliğinde haber toplama ve yazma: değişen ne, internet gazeteciliğinde hedef kitle: dijital yerliler ve dijital göçmenler, internet gazeteciliğinde röportaj konularında eğitim aldılar.
Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya illerinde yayımlanan yerel gazetelerin çalışanlarının katıldığı eğitim, BİK ve Ordu Üniversitesi tarafından takdim edilen İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi Eğitimi sertifika töreni ile sona erdi.