Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şubesi koordinatörlüğünde, Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) desteği, Mardin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) işbirliği ile düzenlenen ‘Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı’nın kapanış ve sertifika töreni düzenlendi.
Üniversitelerin İletişim, Hukuk, İİBF, Sağlık ve Sosyal Bilimler Fakültelerinden mezun olanlar ile bu fakültelerin son sınıflarında okuyup da mezuniyet şartlarını yerine getiren kursiyerlerin katıldığı ‘Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı’nda 21 kursiyer sertifika alarak mezun oldu.
Artuklu Kaymakamlığı konferans salonunda yapılan törene Mardin Valisi Mustafa Yaman, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, kurum amirleri, kaymakamlar, gazeteciler ve kursiyerler katıldı.
Törende kısa bir konuşma gerçekleştiren BİK Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi “Yaptığımız bu eğitim programında sertifikasını alan kursiyerlerimizin tamamına basın işletmelerimizden istihdam sözü aldık. Bu kapsamda bizlere destek olan başta BİK Yönetim Kurulu’nun değerli üyelerine ve Genel Müdürümüz Sayın Yakup Karaca’ya şükranlarımı sunarken, eğitim programımıza destek sağlayan Dicle Kalkınma Ajansı, İŞKUR Mardin İl Müdürlüğümüze ve eğitmenlerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca ise yaptığı konuşmada, yerel basının ekonomik sıkıntılarının giderilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Dünyada bütün gazetelerin benzer sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken Karaca, yerel basında dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirtti.
“Artık analog dönemden dijital döneme geçiyoruz”
Dönemin “Dijital Yayıncılık Çağı” olduğunu ve kağıt baskının hem maliyet hem zaman anlamında bu çağla kıyaslanamayacağını vurgulayan Karaca, şöyle konuştu:
“İnsan kaynaklarının masraflarını bir tarafa bırakacak olursak dijital yayıncılıkla maliyeti yüzde 5’e kadar indirebiliriz. Geleneksel yöntemle bir ürünün maliyetini 100 liraya mal ederken dijital yöntemlerle bu 5 liraya kadar düşürülebiliyor. Böyle bir durum karşısında mücadele etmek veya rekabet etme imkanı yok. Tek bir seçeneğiniz var bu teknolojileri biz de kullanacağız.”
Gazetecileri çağa uygun eğitirken bir taraftan da bu dönüşümü sağlamaya çalışacaklarını aktaran Karaca, “Artık analog dönemden dijital döneme geçiyoruz. Bu geçiş döneminde buradaki kursiyer arkadaşlarımız, bizi bu döneme taşıyan arkadaşlarımız olacak.” ifadelerini kullandı.
Karaca, bu tür eğitim programlarını Türkiye’nin dört bir tarafında yaygınlaştırmayı arzu ettiklerini sözlerine ekleyerek, eğitim programına destek olan herkese teşekkürlerini sunup, kursiyerlere meslek hayatında başarı temenni ederek konuşmasını sonlandırdı.
Mardin Valisi Mustafa Yaman ise bölgede sağlanan huzurda gazetecilerin de önemli katkılarının bulunduğuna dikkati çekerek bu tür eğitim projelerinin bölgenin kalkınmasında ve tanıtılmasında büyük rol oynadığını vurguladı.
“5 milyonun üzerinde misafiri ağırlamayı hedefliyoruz”
Yaman, “Son bir buçuk yılda Mardin’de 3 milyondan fazla misafiri ağırladık, 2019 yılında ise hedefimiz 5 milyonun üzerinde misafiri ağırlamaktır.” dedi.
Yaman, programda emeği geçen tüm kamu kurumu ve basın işletmelerine teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Konuşmaların ardından Mardin, Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır ve Şırnak’tan katılan ve eğitimlerini başarıyla tamamlayan 21 kursiyere sertifikaları verildi.