KOCAELİ/BİK- Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir, Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Basın İlan Kurumu Bayramoğlu Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen Basın Mensupları Eğitim Semineri’nde bir sunum yaptı.
Yaptığı sunumda, bundan 25 yıl önce dijital gazetenin bir düş ve bilimkurgudan ibaret olduğunu anlatan Özdemir, düşün çok kısa sürede gerçeğe dönüştüğünü, insanların evde otururken bilgisayarın tuşlarına basarak gazeteleri okumaya başlandığını ifade etti.
Günümüzde her türlü yolculuk esnasında haberlerin zahmetsiz okunduğunu belirterek, katılımcılara “Kaç kişi düzenli olarak eve gazete alıyor, kaç kişi haberleri dijital ortamdan takip ediyor” sorusunu yönelten Özdemir, dünyada günde 392 milyon gazete satılırken, gazete okuru sayısının 1 milyarı aştığını söyledi.
Dünya Gazeteler Birliği’nin (WAN) yıllık araştırma sonuçlarına göre, son beş yılda zengin ülkelerde gazetelerin daha az satıldığının görüldüğünü, bir başka ifadeyle zenginlerin daha az gazete okuduğunu aktaran Özdemir, Avrupa’da yer alan 15 ülkeden 13’ünde gazetelerin tiraj kaybı yaşadığını, bu ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu vurguladı.
Bundan 25 yıl öncesinin düşünün bugün gerçeğe dönüştüğünü ve bundan 10 yıl sonra yaşanacakları tahmin etmek için düş kurmaya ise gerek olmadığına değinen Özdemir, dünya genelinde kuşakların “X, Y, Z” olarak adlandırılmaya başlandığını, son kuşağın sokakta birdirbir oynamak yerine tabletle vakit geçirdiğine işaret etti.
İnternetin tercih edilmesinin en önemli sebebinin küçük sermaye ile yayına başlanabilmesi olduğunu, hız ve özgürlükçü ortam sunmasının da tercihleri etkilediğini anlatan Özdemir, “Kuşku yok ki internet, bilginin toplanması ve erişimi kolaylaştırdı. Zamandan tasarrufu ve ekonomik fayda sağladı. Eski medya araçlarını bir araya getirip üstüne artı değer ekledi. Televizyon kadar hızlı, gazete kadar ayrıntılı bilgi akışı sağlıyor. Üstelik okuyucu üretimin de bir parçası haline geldi. Gazete ve televizyonlardaki birçok ara birim kaldırıldı. Merkeze gelmeden yayın yapma imkanı getirdi, daha az eleman ile çalışılmaya başlandı. Böylece haber merkezlerinin küçülmesiyle gazeteci sayısı azaldı. Çalışanların da iş yükü arttı. Gazeteci yayın grubunun tüm organları için ayrı ayrı haber üretmek zorunda kaldı” dedi.
İnternet gazeteciliğinin bir takım sıkıntıları da beraberinde getirdiğini kaydeden Özdemir, künye yayınlama sorunun giderilemediğini, güçlü haber merkezleri kurulamadığını, medya kuruluşu olarak tanınmadıkları için çalışanlarının basın kartı alamadığını ve yayınların Türk Ceza Kanunu kapsamında değerlendirildiğini bildirdi.
İnternet alanında yaşanan rekabetin gelecekte daha da artacağını, sahiplenme çabalarının yoğunlaşacağını ve büyük sermaye gruplarının bu alana daha büyük yatırımlar yapacağını aktaran Özdemir, “E- gazete kaçınılmaz hale geldi. Çünkü yeni nesil, artık gazete alma ihtiyacı hissetmiyor. Maalesef eski kuşak sonrası eve gazete alınmayacak. Bildiğiniz gibi bazı köklü gazeteler, kağıda basılı gazete çıkarmaya son verdi. Geleneksel haber kurumları eski yapıda olamayacaklar, sayıları gittikçe azalacak. Basılı gazete ve dergiler hayatta kalabilmek için daha da zorlanacaklar. Televizyonların, geleneksel haber program izleyicileri dağılma sürecindeler. Çünkü artık online izleyici var” diye konuştu.
Yönetim Kurulu Ahmet Özdemir’in ardından Basın Mensupları Eğitim Semineri, “Kurum Mevzuatı, Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’nin Genel Uygulama Esas ve Usulleri” başlıklı oturumla devam etti.