BİK’in Avrupa Birliği Bakanlığı’nın Erasmus+ programı çerçevesinde düzenlediği çalıştaya başta iletişim fakültelerinden olmak üzere 25 genç katıldı. Gençler, yazılı basının sorunlarını, bu sorunlara karşı çözüm önerilerini, dijital dönüşüm süreçlerinde nelere dikkat edileceğini, dünyada ve Türkiye’de karşılaştıkları doğru veya yanlış uygulamaları çalıştayda ifade etme şansı buldu.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülrezak Altun (ortadaki), Basın İlan Kurumu Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan (sağ 2) ve AB Bakanlığı Erasmus+ Gençlik Çalışmaları Koordinatörü İbrahim Demirel (sol), Çalıştay moderatörü Filiz Ayseli (sağ)
BİK Proje Birimi Koordinatörü Cenk Koray Doğan, programa ve çalıştaya dair bilgilendirmelerle başladığı açılış konuşmasında, BİK’in yazılı basını her zaman destekleyen projeler yaptığının altını çizdi. Konuşmasında ‘Yapılan araştırmalara göre 35 yaş altı bireylerde internet kullanımı %90 oranında. 18-24 yaş aralığına bakacak olursak internet kullanım oranı %99’u bulmaktadır. Bu veriler bize gençlerin katkısı olmadan yapılacak işlerin eksik kalacağını göstermiş oluyor. Biz de BİK olarak yazılı basına olan desteklerimizi sürdürürken diğer yanda yazılı basının dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmakla ilgili projeleri hayata geçirmek istedik. Bu aşamada gençleri katarak ilerlemenin en doğrusu olduğuna karar verdik. Yedi bölgemizde gerçekleştirmek üzere yola çıktığımız çalıştayların bugün üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Çünkü gençlerin fikirlerini önemsiyoruz.’ dedi.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aldülrezak Altun, iletişim fakültelerinin istihdam sorununa ve sektörün yetişmiş insan sorununa eğilerek, BİK’in yaptığı bu çalıştayların önemine vurgu yaptı. Altun ‘BİK’in yazılı basın sektörünün nitelikli eleman sorununa yönelik ilk çalışması bu çalıştay değil. Yeni Nesil Gazetecilik eğitim programlarıyla başlattığı adımlarını yazılı basının özellikle yerel yazılı basının dijital dönüşümüne yönelik olarak düzenlediği çalıştaylarla sürdürüyor.’ diyerek çalıştayın önemini anlatıp, emeği geçenlere teşekkür etti.
VIDEO
‘BİK, çok cüzi bir bütçeyle, inanılmaz büyük bir iş yapıyor’
Avrupa Birliği Erasmus+ Gençlik Çalışmaları Koordinatörü İbrahim Demirel ise konuşmasında ‘Yıllardır gençlik projelerinde çalışıyorum. Gençlerle ilgili program yapmak isteyenlere hep söylediğim bir şeyi burada da söylemek isterim; gençlik için yapmayın gençlerle birlikte yapın! Katılımın yani gençlerin katılımının olduğu herhangi bir fikir, proje, girişim çok daha kalıcı, daha fazla benimsenen bir hareket oluyor. Gençler konuşuyor başlıklı bu projede de şunu belirtmek isterim; gençler her zaman konuşuyor ama galiba dinleyen yok. Dolayısıyla bu projenin gerçekleşmesine imkan veren Erasmus+ (Yapılandırılmış diyalog) programının amacı gençler kendilerini doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren bir alanda karar alınmadan, karar aşamasında karar alıcılarla bir araya gelip kendileri için fikir, beklentileri ve eleştirilerini iletsinler. Şimdiye dek 30’a yakın yapılandırılmış diyalog projesi hayata geçti. Bunlardan ancak %20’si gerçekten yapılandırılmış diyalog ruhunu yakalayabilmişti. BİK bu çalıştaylar ile yapılandırılmış diyalogun ruhunu yakalamış. Çünkü gençleri doğrudan ilgilendiren bir alanda, herhangi bir çalışma yapılmadan önce gençler tekliflerini getirebiliyor. BİK, çok cüzi bir bütçeyle, inanılmaz büyük bir iş yapıyor. Bu çok sevindirici.’ ifadelerini kullandı.
BİK’in, AB Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus+ Programı kapsamında düzenleyeceği tüm çalıştaylar hakkında detaylı bilgiler bik.gov.tr ve yeninesilgazetecilik.com adreslerinden alınabilecek.
Etkinlik takvimi;
11 Nisan’daki Karadeniz Bölgesi çalıştayı Trabzon,
25 Nisan’daki Akdeniz Bölgesi çalıştayı Antalya,
9 Mayıs’taki Ege Bölgesi çalıştayı İzmir,
16 Mayıs’taki Doğu Anadolu Bölgesi çalıştayı Erzurum’da yapılacak.
Fotoğraflar: Veysel Avşar