Çam, Resmi İlan ve Reklam Yayınlayan Gazeteler ile Kurumumuz Mevzuatı hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Yeni Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği hakkında da bilgi veren Çam konuşmasına şöyle devam etti;
“Büyükşehir Belediyesi Kanunu 2004 yılında yürürlüğe girdiğinde 20 ilçede 33 gazete görev alanımıza girmiştir. Bu tarihte resmi ilan yayınlayan gazetelerin sayısı 70 civarındaydı Toplam gazete sayısı 120’ye yükselmiştir.
2014 yılında yürürlüğe giren 6360 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile valiliklerin görev alanında bulunan yaklaşık 340 resmî ilân yayını ile alakalı gazete, mevzuatımızın ilgili maddeleri uyarınca Kurumumuz görev alanına dahil olmuştur. Halihazırda Türkiye genelinde şu an 41 şube müdürlüğümüz faaliyet göstermektedir.
Kurum görev alanımızda Ekim 2016 aylık listesine göre, il merkezinde 333 günlük, ilçelerde 178 günlük, 14 adet 2 günlük, 1 adet 3 günlük, 3 adet 5 günlük ve 101 adet haftalık olmak üzere toplam 630 gazete bulunmaktadır.
Kurumumuz görev alanında bulunan gazetelere 242.118.858,80 Türk Lirası tutarında resmi ilan, 89.762.773,63 Türk Lirası tutarında hususi ilan ve reklam, Valiliklerin görev alanında yer alan gazetelere ise 53.918.184,58 Türk Lirası olmak üzere toplam 385.799.817,01 Türk Lirası resmi ilan ve reklam dağıtılmıştır.”
“Tasarı geçseydi internet medyasında çalışanlar sarı basın kartı alabilecekti”
Teknolojik gelişmelerin ve İnternetin günlük yaşantımızın olmazsa olmazları arasına girdiğini, BİK’in de bu gelişmelere ayak uydurduğunu aktaran İdris A. Çam “İnternetin yaygınlaşmasıyla birçok günlük işimizi bulunduğumuz yerden gerçekleştirmemiz mümkün hale gelmiştir. Kurumumuzun resmi ilan portalı olan www.ilan.gov.tr ve gazetelerinizin sitelerinde yer alan widget uygulamaları teknolojiyle uyumumuzun göstergeleri olmuştur.
Bildiğiniz gibi internet medyasına yönelik bir kanun tasarısı çalışması vardı. Resmi ilanlar boyutu da Kurumumuzu bilfiil ilgilendirdiği için biz de bu konuyla ilgili görüşlerimizi Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne ilettik. Hatta TBMM’nin ilgili komisyonlarında kabul edildi ve genel kurul gündemine alınması bekleniyordu. Haziran seçimlerinin araya girmesiyle genel kurulda görüşülemedi.
Bu tasarı geçseydi veya yeniden gündeme alınırsa internet medyasında (haber sitelerinde) çalışanlar sarı basın kartı alabilecek. Belirli şartları yerine getiren internet haber sitelerine resmi ilan verilebilecek. İnşallah bu kanun tasarısı yeniden gündeme alındığı zaman İnternet medyası ile ilgili bir kanunumuz olacak ve resmi ilanlar boyutu da bu kapsamda değerlendirilecek.” diyerek konuşmasını bitirdi.
BİK
Fotoğraflar: Veysel Avşar