Basın İlan Kurumu Tatil Köyü’nde basın mensuplarına yönelik olarak gerçekleştirilen eğitim semineri yeni Yönetmeliğin getirdiği değişiklikler, yeni eklenen hükümler hakkında detaylı sunumların yapılması, sorular ve cevaplarla devam etti. BİK Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş’ın değerlendirmeleriyle başlayan ikinci gün programı, yeni Yönetmeliğin kontrollere ilişkin maddelere yönelik sunumla devam etti.
Büyük Torbalı gazetesi gelir kalemlerinde resmi ilanlar üçüncü sırada
Delibaş göstermelik gazetecilikten, daha üretken bir gazetecilik faaliyetinin yapılmasına yönelik konuşmasında şunları ifade etti;
“Kendi evinize sokamayacağınız bir gazeteyi başka bir eve, kuruma, işyerine de sokamazsınız. Ajans haberciliğinden çok kendi muhabirlerinizle, kendi ürettiğiniz haberlerle gazetecilik yapmanızı teşvik eden düzenlemeler yapıldı. Bu zor gibi görünse de başarılı örnekler olduğunu da eklemeliyim. Örneğin Büyük Torbalı gazetesi yöneticileri, BİK denetim mekanizmasının kendilerini disipline ettiğini, başarılı işlere imza attıklarını ilettiler. Öyle ki artık BİK resmi ilanlarının gelir kalemleri arasında üçüncü sıraya düştüğünü söylediler. Yaptıkları habercilikle bulundukları yerde dikkat çektiklerini, bu sayede reklamlarının ve satışlarının arttığını gururla paylaştılar. O halde gazetecilik mesleğini gazeteci gibi yapınca her türlü kazanım elde edilir demek mümkün. ”
BİK Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş
BİK’in denetim mekanizması hakkında da bilgi veren Delibaş, denetimin ruhu itibariyle sevimsiz olduğuna dair genel bir kanaat olduğunu vurguladı. Ancak BİK’te hiç kimsenin bir gazetenin ceza almasını istemediğini, açık ihlal olmadığı sürece gazetelerin lehine kararlar vermeye gayret ettiklerini aktardı. Kamu görevi olarak, mevzuata dayanarak gerçekleştirilen denetim faaliyetlerinde ceza alan gazeteler olduğunu hatırlatan Kontrol Hizmetleri Müdürü;
“Denetim faaliyetlerimizi yürütürken, aynı zamanda gittiğimiz yerlerde Kontrol Kurulumuz sunumlar da gerçekleştiriyor. Çünkü denetim yaparken, karşılaştığımız aksaklıkları en aza indirmeyi, denetlerken aynı zamanda tedavi etmeyi de amaçlıyoruz. Haberli ve habersiz yaptığımız denetimlerde maksadımız beyan ettiğiniz bilgilerin uygunluğunu denetlemek. İki kişi BİK’ten, bir kişi de gazeteci olmak üzere üç kişiden oluşan Kontrol Kurulumuz, açık ihlaller olmadığı sürece, süreç lehinize değerlendirilmektedir. ” dediği konuşmasını daha iyi gazetecilik faaliyetlerinin yapılması temennisiyle bitirdi.
BİK Kontrol Hizmetleri Müdür Yardımcısı Burak Orhan (sağ)
“Özel haber yapılması ve fikir işçileri hakkında düzenlemeler açık hükümlere bağlandı ”
BİK Kontrol Hizmetleri Müdür Yardımcısı Burak Orhan ve Kontrol Hizmetleri çalışanlarından Doğukan Güventürk’ün sunumu karşılıklı soru ve cevaplarla devam etti. Burak Orhan yeni Yönetmelik hakkında yaptığı sunumunda, neden bu değişikliğin yapıldığını ve değişen hükümleri şöyle açıkladı; “Gelişen dijital teknolojilere ayak uydurma isteği, gazetecilikte değişen mecralara cevap verme zorunluluğu, bilgisayarın iş hayatının her alanında var olması, bütün bunlara karşı aynı zamanda geleneksel basılı gazeteyi koruma ve geliştirme çabaları, Kurumun değişen vizyonu gibi gerekçelerle yeni Yönetmenlik hayatımıza girmiş oldu. Genel olarak ne değişti dersek; 67 Sayılı Genel Kurul Kararı’nda açık hüküm bulunmayan bir konu Yönetmelikte açıklığa kavuşturulmuş oldu. Gazeteler asgarî yüzölçümünün en az ¼ oranında asgarî kadrolarında gösterilen muhabir haberlerine veya yazarların yazılarına yer vermek zorunda olacak. Yani özel habercilik alanını güçlendirmiş olduk. Yine bir diğer konu gazetelerin asgarî kadrolarındaki fikir işçilerinin unvanları ile sözleşmelerinde gösterilen işi fiilen yapıyor olmaları zorunlu hale getirilmiş oldu. ”
BİK
Fotoğraflar: Veysel Avşar