Türkiye Radyo Televizyon Kurumu(TRT) Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, birçok konuda tecrübelerini kursiyerlerle paylaştı, mesleki tavsiyelerde bulundu, yol haritasını özetledi ve TRT’nin yeni projelerini anlattı. Türkiye 70’den fazla iletişim fakültesi bulunduğuna dikkat çeken Durdu, ‘kurum olarak akademi açma projemiz var. Orada üç ay sürecek eğitim sonucunda yetenekli gençleri kuruma ve basın sektörüne kazandıracağız. Bu sayede TRT’nin akademik birikimi de kendini gösterecek. Bunun için yasal düzenleme gerekiyor. Meclisten geçmesini bekliyoruz.’ diye konuştu.
Medyanın dönüşümü hakkında da kursiyerlere bilgiler veren Durdu, “Dijitalleşme ve sosyal medya ile birlikte gelişmeler hızlandı. Çocuklar ile gençler hayatı daha hızlı yaşıyor. Biz de TRT olarak yeni jenerasyona hitap edecek içerikleri üretiyoruz ve ürettiğimiz içerikler dünyanın her tarafında izleniyor.” ifadelerini kullandı.
Kaliteli dizilerimiz var
TRT’nin birçok farklı konuda çok iyi yayınlar yaptığını dile getiren Erkan Durdu, “Klasik Türk Müziği konulu programlarımız var. Belgesel çekmek çok maliyetli ama çok kaliteli yayınlar yapan belgesel kanalımız var. Bunun yanında dünya çapında yayın yapan bir TRT World kanalımız var. Dizilerimiz çok kaliteli ve Türkiye’nin en çok izlenen dizileri. Bunların yanında farklı konularda üzerinde çalıştığımız projelerimiz de var” dedi.
İletişim öğrencileri için kolları sıvadık
İnternet üzerinden istenilen bilgiye kolaylıkla ulaşılabildiğini aktaran Erkan Durdu, medyanın topluma ayna tutması gerektiğinin altını çizdi. Erkan Durdu, iletişim fakültesi öğrencilerinin medya sektöründe daha fazla yer almaları için hem kendi içlerinde çalışmalar hem de üniversitelerle işbirlikleri yaptıklarını söyledi.
Durdu, “Medya sektöründe çalışmak istiyorsanız ısrarcı ve sabırlı olun, işinizi çok sevin, arayıp bulun ve buluşanız da vazgeçmeyin.” diyerek konuşmasını tamamladı.
SPORX’İN BAŞARISINI ANLATTI
SPORX sitesinin Türkiye’nin en çok ziyaret edilen spor sitesi olduğunu ve her yıl bir çok ödül aldıklarını hatırlatan Tahir Kum bu başarılarını; “Eskiden ajanslarla beslenen bir siteydik, şimdi kendi içeriğimizi oluşturduk ve yaptığımız özel haberlerle bu noktaya geldik” sözleriyle anlattı
Bu Meslek Okulda Öğrenilmez
Kursiyerlere tavsiyelerde bulunan Tahir Kum “Ne yapabilirim düşüncesi bu iş için püf noktası, yapacağınız işi ok sevip heyecanınızı kaybetmemelisiniz. Araştırma ve üretim yapmak bu işin en önemli noktalarından bir tanesi.
İşe WEB’den değil Mobil’den bağlanmak Gerekiyor
Dijital medyada haberin kısa olmasına değinen Kum: 24 saat boyunca habere hazırlıklı olmalısınız. Bu meslek okluda öğrenilebilecek bir meslek değil. Alaylı bir insan olarak bu işte önemli bir noktaya geldim. Türkiye’de medya kuruluşlarının kazanç elde etmek için her yolu denediğine dikkat geçen Tahir Kum, çocukların artık teknoloji ile birlikte büyüdüğünü ve yeni neslin “yeni medya” dünyasına aşık olduğunu sözlerine ekledi.
Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Hayri Beşer Sayın Kum’a katkılarından dolayı teşekkür ederek, plaket takdim etti.
Kocaeli Üniversitesi akademisyenlerinden Yrd.Doç.Dr.Gürsoy Değirmencioğlu ise sayfa tasarımı konusunda fotoğraflı haber kullanma örnekleri verdi, dünyadan ve Türkiye’den bir çok dergi ve gazete örnekleriyle fotoğraf haber kullanma tekniklerini kursiyerlere anlattı.