Haber Merkezi (bik.gov.tr)- Basın İlan Kurumu (BİK) ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’in ortaklaşa düzenlediği “Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler” isimli programda, 27 Şubat 2017’de Çemberlitaş Basın Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, Türk psikiyatri doktoru , şair, fotoğraf sanatçısı ve sanat aşığı Prof.Dr.Ayhan Songar yâd edildi.
Programın moderatörlüğünü Gazeteci ve yazar Hüseyin Sarıkoç yaparken, panelde konuşmacı olarak Edebiyatçı Yazar Mehmet Nuri Yardım ve Gazeteci Yazar Ünal Bolat yer aldı.
Progamın başında, Adalet Eski Bakanı İsmail Müftüoğlu, Songar hakkında davetlilerle anılarını paylaştı. Panelist Hüseyin Sarıkoç takdim konuşmasının ardından mikrofonu ilk konuşmacı olan Mehmet Nuri Yardım’a eslim etti.
“Ayhan Songar gibi şahsiyetleri yeni nesillere aktarmak lazım“
“Ayhan Songar deyince aklıma ilk Yeşilay Cemiyeti gelir” diyerek sözlerine başlayan Yardım, konuşmasının devamında şunları dile getirdi, “Songar, tek bir sanata gönül bağlamazdı. Şiir de yazar aynı zamanda iyi bir fotoğraf sanatçısıydı. Bin türlü meziyeti vardı. Tam bir Osmanlıydı. Hastanelerde bulunuyordu mesleği gereği ama tam bir sanat aşığıydı.
“Zamanın kıymetini bilen ve değerlendiren bir büyüktü”
“Songar, günde 4 saat ancak uyurdu. Şahsiyetiyle bir örnekti. Bütün millete ve değerlere ayrım yapmadan saygı duyardı. Necip Fazıl’ın en güzel fotoğraflarını çeken şahsiyetlerden biridir. Hatta Necip Fazıl ona ‘ Ruhumun Fotoğrafını Çeken Ayhan’ıma’ diye atıfta bulunurdu. Vefalıydı. Yetimi akrandı.
Kubbealtı, Yeşilay vs. gibi tüm vakıflarda büyük emeği vardır. Dil konusunda da çok hassatı. Türk dilini de özenle kullanan bir şahsiyetti. “ diyerek sözlerini tamamlayan Mehmet Nuri Yardım’ın ardından ikinci konuşmacı Ünal Bolat da Songar hakkında anekdotlarını katılımcılarla paylaşarak, yine ünlü düşünürün psikolojik tahlilleri üzerine geliştirdiği birikimlerini de davetlilere aktardı.
Panel bitiminde, Ayhan Songar’ın kızı Neslihan Tezcan Songar da babası ile alakalı yaşanmışlıklarını davetlilerle paylaştı.
Prof.Dr.Ayhan Songar’ın eserlerinden ve fofoğraflarından oluşan serginin gezilmesinin ardından program son buldu.
Ayhan Songar kimdir ?
Ayhan Songar (D. 1926, Gönen, Balıkesir – Ö. 2 Temmuz 1997, İstanbul), Türk psikiyatri doktoru.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı’nın kurucusu olup, otuz dört yıl kürsünün başkanlığını yapmıştır. Çağdaş psikiyatrinin de kurucuları arasında yer alan Ayhan Songar, aynı zamanda Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin Genel başkanlığını da yapmıştır. Görevleri arasında New York Bilimler Akademisi üyeliği de bulunan Songar, Aydınlar Ocağı, Türkiye Milli Kültür Vakfı ve Türk Edebiyatı Vakfı’nın kurucuları arasında da yer almış; Aydınlar Ocağı ile Türkiye Milli Kültür Vakfı Genel Başkanlıklarında da bulunmuştur. Şiir ve musiki konularında da birçok makalesi bulunan Ayhan Songar’ın yirmi altı neşredilmiş eseri vardır. Ayhan Songar’ın “Die Menschen und die Psychologie” adlı uzun bir bildirisi Almanya’daki psikiyatr dergilerinde birçok kez ana kaynak olarak gösterilmiştir. Ayrıca uzun yıllar T.C. Adalet Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Müşadehane Şubesi Müdürlüğü yapmıştır.
1997 yılında vefat etmiştir. Cerrahpaşa Tıp fakültesi, Psikiyatri bölümünde ismi verilmiş bir amfi bulunmaktadır.
Kişisel yaşamında, Espritüel kimliği, şakaları, sanata ve özellikle Türk sanat müziğine olan ilgisiyle tanınan Songar’ın, çok geniş bir fotoğraf makinesi koleksiyonu da bulunmaktaydı.
Kendisi de kadın doğum uzmanı olan eşinden (Reyhan Songar) Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Ecvet Tezcan ile evli olan bir kızı (Neslihan Tezcan) ve iki torunu (Esma, Tarık Tezcan) vardır.
Fotoğraflar: Veysel Avşar (bik.gov.tr)