Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’nün Erasmus+ kapsamında 7 farklı bölgede gerçekleştirmeyi planladığı “Gençlerin Katılımı İle Yazılı Basının Dijitale Dönüşümü ve İnternet Yasası Çalıştayları” başladı.
Marmara Bölgesi Çalıştayı’na katılmak için başvuranlar arasından seçilen 25 genç, 28 Şubat 2017 Salı günü Topkapı Cevizlibağ Mercure Hotel’de bir araya geldi.
Moderatörlüğünü Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Ahmet Oğuz Demir’in yaptığı çalıştay, saat 10:00’da Basın İlan Kurumu Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan’ın açış konuşmasıyla başladı.
Kurum tanıtım filminin sunulmasından sonra Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca bir konuşma yaptı. Kurum olarak bir aracı görevi üstlendiklerini vurgulayan Karaca, şunları söyledi:
“Analogun artık dijital yayıncılık karşısında her gün kan kaybettiği ve yakın bir gelecekte sona ereceğini düşünerek, gazetelerimizin dijitale dönüşümü konusunda sorumluluklarımızı yerine getirmek istiyoruz. Bu bizim Avrupa Birliği kapsamında ilk projemiz. O yüzden bunu, başarılı şekilde tamamladıktan sonra hatta bitmesini beklemeden yeni projelere müracaatlarımız devam edecek. Bizim gençlerden beklediğimiz de beyin fırtınası yaparak çalışmalarımıza katkı sunmalarıdır.”
Kurumun işleyişi ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Karaca, resmi ilanların yerel yazılı basına katkısı ve internet gazeteciliği karşısında ortaya çıkacak durumu anlattı, bu konuda kurumun, gazetelerin ve ilgili kuruşların şimdiden hazırlık yapmasını gereğini söyledi.
Kurum olarak dijital dönüşümün altyapısı ile ilgili çalışmalarda hayli mesafe katettiklerini anlatan Yakup Karaca, internetle yakın ilişkisi olan gençlerle bir arada olmaktan, onlarla görüş alışverişinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu, çalıştayın bu oluşuma katkısı olacağına inandığını belirtti ve çalışmaların verimli geçmesi temennisinde bulundu.
Çalıştay, moderatör Oğuz Demir’in genel bir değerlendirme ve bilgilendirmesiyle başladı. Katılımcılar sorularıyla ve cevaplarıyla katkı sundular. Birinci bölüm bu şekilde sona erdi.
Yemekten sonra “Dijitalleşme, Yeni Medya ve Yeni Gazetecilik” başlıklı ikinci bölüm başladı. Burada gençler dört ayrı masada masa modaretörleri eşliğinde konuyu tartışırlarken, raportör arkadaşlar ortaya çıkan fikirleri tespit etmeye çalıştılar.
Çay kahve arasından sonra “İnternet Gazeteciliği ve Yeni Standartlar” başlıklı üçüncü bölüm başladı. Bu bölümde katılımcılar, kendilerine sunulan mevcut resmi ilan mevzuatının, dijital dönüşüme geçildiğinde nasıl olması gerektiği konusundaki fikirlerini söylediler.
Son bölümde Demir tarafından katılımcıların ilâve öneri ve görüşleri alındı ve son değerlendirmeler yapılarak çalıştay sona erdi.
ÇALIŞTAY HAKKINDA
Erasmus kapsamında 7 farklı bölgede, ‘Gençlerin Katılımı ile Yazılı Basının Dijitale Dönüşümü’ ve ‘İnternet Yasası’ çalıştayları yaparak soruna katkı sağlamaya çalışıyor.
Her bölgede 25 gencin katılımıyla gerçekleştirilecek bu çalıştaylarda amaç; Yerel Yazılı Basının Dijitale Dönüşümü ve İnternet Yasa Tasarısının oluşturulması sürecinde, gençlerin fikir ve görüşlerini almak.
Dört oturumda gerçekleşecek çalıştayların her oturumunda beyin fırtınası ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi şeklinde iki aşama bulunacak. Her oturum 90 dakika sürecek. Bölgesel çalıştaylara 20-30 yaş arasında, internet ve sosyal medyayı aktif olarak kullanan, internet ve sosyal medya kanallarında görev yapan, toplumsal konularda sosyal sorumluluk bilincine sahip, kendisini sosyal gönüllü olarak nitelendiren gençleri hedefliyor.
Etkinlik takvimi;
28 Şubat’taki Marmara Bölgesi çalıştayı İstanbul,
7 Mart’taki Güneydoğu Anadolu Bölgesi çalıştayı Diyarbakır,
21 Mart’taki İç Anadolu Bölgesi çalıştayı Ankara,
11 Nisan’daki Karadeniz Bölgesi çalıştayı Trabzon,
25 Nisan’daki Akdeniz Bölgesi çalıştayı Antalya,
9 Mayıs’taki Ege Bölgesi çalıştayı İzmir,
16 Mayıs’taki Doğu Anadolu Bölgesi çalıştayı Erzurum’da yapılacak.
Çalıştaylardan sonra düzenlenecek Ana Yapısal Diyalog Forumunun ise BİK’in Kocaeli’ndeki Tatil Köyü’nde gerçekleştirilmesi planlanıyor.