Basın İlan Kurumu’nun düzenlediği üç günlük eğitim semineri programının son gününde Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş ve servis çalışanları Görkem Solmaz, Yunus Nazlı yeni Yönetmelikle birlikte değişen uygulamalar hakkında bilgi verip, katılımcıların uygulamada yaşadıkları sıkıntıları dinleyerek, yanıtlar verdi.
Gazetelerin bekleme süreleri, içerik uygunluğu, kategoriler, gösterge sayıları, yüzölçümü, kadrolar, fiili satışlar, içerikler gibi başlıklarda Yönetmeliğin getirdiği değişiklikler ve Yönetmelik’in resmileşmesinden sonra gelen güncellemeler örneklendirilerek, eski uygulama ve yeni uygulama karşılaştırmaları ile anlatıldı.
İbrahim Delibaş bekleme sürelerine dair karşılaştırmaları aktarırken “Eski uygulamada Alt Vasıflı gazetelerin bekleme süresi 6 ay, Vasıflı gazete olabilmek için bekleme süresi ise 18 aydı. Yeni Yönetmelik ile bu durum Alt Vasıflı gazetelerin bekleme süresi 12 ay, Vasıflı gazete olabilmek için bekleme süresi 24 ay olarak değişti. Yine eskiden her gazete ait olduğu kategoriye göre, yüzölçümünün en az üçte ikisini, yayın yeri ve çevresindeki güncel ve sosyal haberlere, ekonomi, kültür, sanat, magazin ve spor haberlerine, inceleme, araştırma, yorum, röportaj ve benzeri yazılara ayırmak zorundaydı. Yeni uygulama ise bunu yerel gazetelerin içeriklerinin en az yarısında güncellik ihtiva eden yayın yeri ile alakalı siyasî, ekonomi, sosyal, kültür, sanat, magazin ve spor konularındaki haber, köşe yazısı, makale, yorum, etüt, röportaj gibi sair yazı ile resim, fotoğraf, grafik, karikatür ve benzerlerine yer vermesi, ayrıca belirtilen dokümanların gazetecilik açısından özgün bir değer ifade etmesi şartını getirdi.” şeklinde kıyaslamalar yaparak bilgiler verdi.
Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş’ın ardından servis çalışanları Görkem Solmaz ve Yunus Nazlı tarafından elektronik sektörel defterler hakkında uygulamalı bir sunum yapıldı. Kağıt, ambar, baskı, bayi ve iade ile abone defterlerinin ilanbis.bik.gov.tr internet adresi üzerinden aylık beyannamelerin gönderildiği pencereden “sektörel defterler” sekmesi altında elektronik ortamda da günlük olarak doldurulması yeni Yönetmeliğin ilgili maddesi uyarınca öngörülmüştü. Solmaz ve Nazlı bu defterlerin internet ortamında tutulmasıyla alakalı olarak bilgilendirmelerde bulunup, örnek bir çalışma ile günlük ve haftalık kayıtlamaları katılımcılara aktardılar. Bu kayıtların doğru zamanlarda ve doğru bir şekilde doldurulmaması durumunda, gazetelerin karşılaşabilecekleri problemlere dair uyarılarda bulunuldu.