Basın İlan Kurumu’nun, İŞKUR işbirliği ile başlattığı eğitim programı beşinci haftasında, alanında tecrübeli isimleri konuk etmeye devam ediyor. Bu kapsamda Prof. Dr. Celal Göle, medya ve etik konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
Yazılı basında veya internet ortamında bir haber, köşe yazısı, fotoğraf veya karikatür gibi bir yayının medya etiği açısından doğru olması gerektiğini belirten Celal Göle: “Gazeteci dediğimiz kişinin gerçekleri yansıtmak gibi bir görevi vardır. Haberde kullanılacak fotoğraf, yazı ya da karikatürde dikkat çekmek için belirli oranda abartı kullanabilir ancak bu abartı doğru bilginin ya da belgenin üzerini örtecek oranda olmamalıdır. Unutulmamalıdır ki gazetecinin halka doğruları, gerçekleri göstermesi gerekir” diyerek konunun önemine dikkat çekti.
“Haberleri hukuka aykırı bir şekilde elde edemezsiniz”
“Gazeteci herhangi bir haberde kullanacağı bilgi veya belgeyi kesinlikle hukuka aykırı bir şekilde elde edemez, aksi takdirde bu yöntemin adalet açısından bir müeyyidesi olabilir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazeteci özel hayatın gizliliği ilkesini asla ihlal etmemelidir. Bunun tek istisnası kamu yararıdır. Ayrıca, küçüklerin ve gençlerin gelişmesi ve kişiliğinin oluşmasında basının kilit noktada olduğu da unutulmamalıdır” diyerek genç gazeteci adaylarına tavsiyelerde bulundu.
Celal Göle, Basın Ahlak Esaslarının uygulanması, resmi ilan yayınlama hakkını haiz gazetelerin oluşturdukları içeriklerin bu kapsamda değerlendirilmesi ve medya etiğinin sağlanması konusunda Basın İlan Kurumu’nun önemli bir konumda bulunduğunu ve uygulama noktasında da yeterli mekanizmaya sahip olduğunu söyledi.
Basın İlan Kurumu’nun, İŞKUR işbirliği ile düzenlediği eğitim programının beşinci haftası, uzman konukların katılımıyla politika haberciliği ve dijital habercilik gibi konularla devam edecek.