ÇABAMIZ YEREL MEDYAMIZIN DA MADDİ MANEVİ BÜYÜMESİDİR
Sertifika töreninde bir konuşma yapan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, birlik ve beraberliği ile Anadolu’ya, milli mücadeleye cesaret veren kahraman şehirde bulunmaktan memnuniyetini belirterek şunları söyledi:
“Kahramanmaraş Şube Müdürlüğümüz ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz bu proje ile medyamızın reklam bölümünde yer alan, reklam sektöründe başarı hedefleri olan yerel gazetecilere, ihtiyaç duyacakları temel donanımı kazandırmak amacını taşıyoruz.
Aynı zamanda medya sektöründe çalışacak olan gazetecilere de sıklıkla karşılaşacakları reklam kavramına ilişkin ufuk açıcı bilgiler sunmak da hedeflerimizden biri. Öncelikle bu eğitime katılan basın mensubu arkadaşlarımı kutluyorum. Kahramanmaraş medyası adına kaliteli bir eğitim gerçekleştiğini görüyorum. Bütün çabamız, yerel medyamızın da maddi manevi büyümesidir. Basınımızın en büyük destekçisi olan Basın İlan Kurumunun misyonu da bunu gerektiriyor.
Kahramanmaraş yazılı basını, şehir gazeteciliğini en iyi şekilde uygulamaya aday gördüğümüz illerimizden biri. Tabii pek çok kentimizde yerel gazetelerin kurumsallaşma ve dijital dönüşüm noktasında arzu edilen imkanlara pek de sahip olmadığını görüyoruz.
BASINIMIZA EK KAYNAK OLUŞTURMANIN YOLLARINI ARIYORUZ
Koronavirüs salgını sürecinde ülke genelindeki bütün gazeteler gibi Kahramanmaraş’taki gazetelerin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz. Tam da bu noktada, medya sektörünü ayakta tutan temel kaynak olarak karşımıza çıkan reklam pazarından maksimum fayda sağlayabilmek adına Basın İlan Kurumu olarak basın işletmelerine ek kaynak yaratacak yollar oluşturabilmeyi hedefliyoruz.
Basın İlan Kurumu olarak, basınımızın gelişip güçlenmesi, dünya basını ile rekabet edebilmesi, değişen şartlara uyumu için hem sorunların tespitinde hem de çözüm önerileri üzerinde çalışıyoruz.
Basın İlan Kurumu 60 yıldır basınımıza destek olmaktadır. Kahramanmaraş şubesi 2014 yılından beri basın camiasına hizmet veriyor.
KAHRAMANMARAŞ’IN RUHUNDAN KAYNAKLI REKABETÇİ BİR YAYIN ANLAYIŞI BEKLENTİMİZ VAR
Kahramanmaraş merkezde resmi ilan alma hakkını haiz 2, İlçelerimizde de 6 adet olmak üzere toplam 8 gazetemiz var. Bu gazetelerimizin her gün farklı içerik ve haberlerle okuyucuya ulaşmasını sağlayacak ciddi bir insan kaynağının olduğunu biliyorum. Ben açıkçası, içerik konusunda Kahramanmaraş basınımızdan Maraşımızın milli ve mücadeleci ruhundan kaynaklı daha rekabetçi bir yayın anlayışı bekliyorum.
Biliyorsunuz sadece haber ajanslarına bağlı sürdürülen habercilik anlayışı gazetecilik mesleğini ve reflekslerini öldüren bir rahatlık sunuyor. Bundan kurtulmanın en iyi yolu da özel ve yerel özgün haberlere ağırlık vermekten geçiyor.
Biz bik.gov.tr ve basinhayati.net adlı sitelerimizde sizden gelen özel haberlere yer veriyor, haberlerinizi ulusal basına taşıyoruz. Bir süredir Anadolu’da gazetecilik yapan duayen isimlerimizle röportaj yapıyor, onların meslek hayatlarını kısa belgesellerle kayıt altına almaya çalışıyoruz. Eskişehir’de Rıdvan Uysal’la, Çorum’da Mehmet Yolyapar’la, Manisa’da Esma Erdem’le gerçekleşen projemize Kahramanmaraş’tan da duayen gazetecilerimizi katmayı arzu ediyoruz.
PANDEMİ SÜRECİNDE DEVLETİMİZİN TÜM BİRİMLERİ FEDAKARCA GAYRET GÖSTERDİ
Biliyorsunuz koronavirüs salgını sürecinin hayatımıza kattığı bazı şeyler var. Tedbirli oluyoruz. Bu bakımdan da ben sözü daha fazla uzatmak istemiyorum. Bu vesileyle şunu da ifade etmeden geçmek istemiyorum. Biliyorsunuz bütün dünyayı kasıp kavuran bir salgınla baş etmeye çalışıyoruz. Bu vesileyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Tedavisi sürenlere acil şifalar diliyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sağlık Bakanlığımız, diğer Bakanlıklarımız, İletişim Başkanlığımız, sağlık çalışanlarımız son derece fedakarca gayret gösterdiler. Kendilerine huzurunuzda şükranlarımızı arz ediyorum.
Medyamız için yararlı olduğunu düşündüğümüz bu projeye imza atmaktan ve eğitimimize katılan medya mensuplarımıza sertifikalarını takdim etmekten ayrıca mutluyum.”
GAZETECİLERE YENİ MEDYA VE DİJİTAL REKLAMCILIK KAVRAMI ANLATILDI
Cihat Zafer Demirel tarafından verilen eğitimde, reklam sektöründe yer almak isteyen ve bu alanda mesleki hedefleri olan yerel gazetecilere, ihtiyaç duyacakları temel donanımı kazandıracak, aynı zamanda medya sektöründe çalışacak olan gazetecilere de sıklıkla karşılaşacakları reklam kavramına dijital, advertorial, web reklam vb. ilişkin bilgiler, geçmişten günümüze reklamcılık tarihinden, yerli ve yabancı reklamlardan ilginç örnekler içeren bir sunumla paylaşıldı.
Katılımcıların kısa ve uzun vadede, demokrasinin en önemli ve kılcal damarlarından biri olan yerel basına ek kaynak yaratılması, illerdeki dijital reklam potansiyelinin ortaya çıkarılarak, gazete ve internet siteleri ile ticari kuruluşları arasında işbirliği sağlayacak satış ve pazarlamaya katkı verilmesi, yerel gazeteler ile ticari işletmeler arasındaki iletişimin güçlendirilmesi, yerel medyanın dijital mecradan daha kolay reklam almalarının sağlanması ve bu alandaki eksikliğin giderilmesi, basın işletmelerinin rekabet edebilirliğinin ve sürekliliğinin artırılması, basın işletmelerine ek kaynak yaratılarak yayın hayatlarını devam ettirilmelerine imkân tanınması, dijital reklamcılığın etkin kullanımıyla gazetecilik alanında istihdamın artırılması, reklam veren kuruluşlara faaliyetlerinin tanıtılması yoluyla ekonomik girdi kazandırılması gibi başlıklarda neler yapılabileceğine dair interaktif bir eğitim verildi.
“Yeni Medyada Reklamcılığın Geliştirilmesi” eğitimi kapsamında Kahramanmaraş’da yayın yapan medya kuruluşlarının internet ve reklam bölümlerinde çalışan gazetecilere Genel Müdür Rıdvan Duran tarafından sertifikaları verildi.
“Gazetecilik evrildi, mecra değiştirdi”
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran, Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda; gazeteciliğin son yıllarda evrilip internet alanına geçtiğini belirterek, “Biz gazetelerimizin kendi kültürlerini internetteki mecralarına taşımalarını istiyoruz. Kendi internet sayfaları olsun, haberciliklerini internet üzerinden de yapsınlar ve o kültürlerini bu mecralara taşısınlar.” dedi.
Eğitim çalışmaları kapsamında Kahramanmaraş’a gelen Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde sosyal medyada kullanılan şiddet dilinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Sosyal medyanın aslında insanların iletişiminde yoğun olarak kullanabilecekleri çok hızlı bir iletişim aracı olduğuna dikkati çeken Duran, “Ancak artık çok fazlasıyla haddini aşan, insanların birbirlerinin yüzlerine dahi söyleyemeyeceği cümleleri sosyal medya üzerinden yüzlerce binlerce insana söyleyebildikleri bir platform haline gelmiştir. Dolayısıyla bu kontrolsüzlük insanları yasal sınırların ötesine taşımaktadır.” dedi.
Buna yönelik bir takım çalışmaların elzem olduğunu ifade eden Duran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’an da bu konudaki talimatlarının açık olduğunu belirtti.
Sosyal medya konusunda bir çalışmanın mutlaka yapılacağını dile getiren Duran, “Artık rahatsızlık boyutuna varmıştır. Özellikle son günlerde yapılan ahlaksızlık bardağı taşıran son damla olmuştur.” dedi.
Duran, iyi bir düzenlemeyle bu alandaki boşluğun giderileceğini ifade etti.
– “Gazetecilik evrildi, mecra değiştirdi”
Duran, internetin dünyada her alanı kapladığını belirterek, özellikle salgın sürecinden sonra artık gıdadan ev alışverişine kadar ihtiyaçların internet üzerinden yapıldığına şahit olduklarını dile getirdi.
Bu anlamda basın sektörünün de dijitale kaydığını anlatan Duran, şöyle devam etti:
“Artık kişisel televizyonlar oluşmaya başladı. Kişisel gazeteler oluşmaya başladı. Yazılı basılı gazetelerimizin tirajları ciddi anlamda düşmeye başladı. Gazete okuma azalmadı aksine arttı ancak sadece gazetecilik evrildi mecra değiştirdi. İnternet alanına kaydı. Bunun getirdiği olumlu pozitif durumlar söz konusu olduğu gibi negatif durumlar da söz konusu. İnternette hızlı habercilik çok önemli. Bu beraberinde yanlışı hatayı getirebiliyor. Çok saçma sapan iddiaları beraberinde getirebiliyor.”
– Dijital dönüşüm için eğitim çalışmaları
Duran, “Biz gazetelerimizin kendi kültürlerini internetteki mecralarına taşımalarını istiyoruz. Kendi internet sayfaları olsun, haberciliklerini internet üzerinden de yapsınlar ve o kültürlerini bu mecralara taşısınlar.” değerlendirmesinde bulundu.
Bir dijital bir fırtınanın geldiğine dikkat çeken Duran, bu döneme hazırlıksız yakalanılmaması tavsiyesinde bulundu.
Duran, bu konuda da eğitim çalışmaları yaptıklarını, yerel gazetelerin de internet mecrasında söz sahibi olabilmesi için Türkiye geneline yaydıkları eğitim çalışmaları olduğunu anlatarak, bunu da kalkınma ajanslarıyla birlikte gerçekleştirdiklerini söyledi.