Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) 2020 Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen programa Mardin ve Şırnak illerinde yayın yapan resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunan gazetelerin temsilci ve çalışanları, uzmanlar tarafından gazeteler için bilgi güvenliğinin önemi, siber saldırılar, saldırı yöntemleri ve hacking konuları başta olmak üzere birçok konuda bilgilendirildi.
Katılımcılara sertifikaları düzenlenen bir törenle takdim edildi. Törene Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Mahmut Demirtaş, BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, DİKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı, BİK Servis Müdürleri, BİK Diyarbakır Şube Müdürü Osman Başeğmez ve basın mensupları katıldı.
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Mahmut Demirtaş
Mardin Valisi Demirtaş , toplumun gören gözü, işiten kulağı, kamu vicdanının sesi olarak görev yapan, basın meslek ve etik ilkeleri çerçevesinde mesleğini icra eden basın mensuplarının takdiri hak ettiğini belirterek başladığı konuşmasını siber güvenliğin önemi ile devam ettirerek;
“İç içe giren bilim, teknoloji ve internet labirentinde, doğru ve gerçek bilgiye erişim ve erişilen bilginin güvenliğinin sağlanması da ciddi önem arz ediyor. Bu noktada siber güvenlik adı verilen güvenlik tedbirlerinin üst düzeyde sağlanması, bilgi ve veri güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Siber dünyanın risk, tehdit ve güvenlik açıklarına karşı sürekli teyakkuzda; hackerlara, siber aktivistlere ve yabancı istihbarat kurumlarının siber saldırılarına karşı uyanık olmamız icap ediyor. Bilgi çağının en önemli güvenlik gereksinimi olan siber güvenliği, kamu-özel sektör tüm kurumlarımızda olduğu gibi, basın işletmelerimizde de mutlak surette sağlamamız gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
Vali Demirtaş bu eğitimlerin, basın işletmelerinde hizmet kalitesinin artmasına katkı sağlayacağını, kurumsal kapasitenin katlanmasına ve bunun doğru kullanımına da imkân tanıyacağını vurguladı.
BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran , yerel basının gelişiminin ve dönüşümünün önemine değinerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Yerel basın bizim için çok önemli. Birlikte sık sık toplantılar yapıyoruz. Otuzdan fazla şehirde yerel basın temsilcileri ile bir araya geldik. İnternet üzerinden de çevrim içi programlar yaptık. Eğitimi önemsiyoruz çünkü sektör yazılı mecralardan hızlı bir şekilde dijital mecralara kayıyor. Reklam payları açısından baktığımızda bunu daha net görüyoruz. Önceleri gazeteler için Basın İlan Kurumunun geliri ikinci veya üçüncü sırada yer alırken, şimdilerde maalesef birinci gelir kalemi durumuna geldi. Basın İlan Kurumunun ilan vermediği bir gazetenin de yaşaması çok zor artık. Yazılı basının gelirlerindeki gerilemeye karşın, internet medyasının reklam payında inanılmaz bir artış var. Yazılı basın bu mecrayı daha iyi değerlendirmeli, dijital reklam payından faydalanmalıdır.”
Gazetecilerle buluşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran “Anadolu’nun en eski şehirlerinin, binlerce yıllık tarih mirasının beşiği olan bölgemiz, çoğu zaman yanlış haberciliğin, algı yönetimlerinin kurbanı oldu. Yapılan bu haberler nedeniyle; bereketin, bolluğun, güzelliğin şehirleri yalnızlaştırıldı. Her karışı altın değerindeki bölgemiz, 2000’li yıllara kadar ne kendini ifade edebildi ne de gelişme kaydedebildi.
Algı Haberciliği Hem Ülkemize Hem Bölgemize Zarar Veriyor
Ne zaman ki kentlerimizin üzerinden algı bulutları kalktı, insanlar muazzam bir görkeme şahitlik etmeye başladı. Bu algı öyle yönetiliyordu ki iyiye kötü, kötüye iyi süsü veriliyordu. İyi işlerin önü kesiliyor, adeta bölgemiz ve insanımız kendi kaderine terk edilmek isteniyordu. Bu çok büyük bir oyunun sahnelenmesidir. Küresel bir algı savaşı söz konusu.
Daha birkaç gün önce NATO görüşmelerini birinci sayfasından haberleştiren Financial Times “NATO, Çin’in askeri hedeflerinin uluslararası düzeni tehdit ettiği konusunda uyardı” manşetine ne hikmetse fotoğraf olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın bir fotoğrafını seçti. Fotoğrafa yakından bakılınca Cumhurbaşkanımızın, Biden ile pandemi ile özdeşleşen yumruk yumruğa selamlaşma yaptığı görülürken, ilk bakışta bir göz yanılsaması yapılmak istendiği, Sayın Erdoğan’ın Biden karşısında sanki güçsüz bir pozisyonda gösterilerek bir algı oyunu oynandığı açıkça görülüyordu. Malesef basınımızın bir kısmı da sosyal medya dedikoduları seviyesinde yayın yaptı. İletişim Başkanlığımız ise hemen yayınladığı video ile olayın tamamını ortaya koyarak koltuğunda oturan Cumhurbaşkanımızın yanına Biden’ın nasıl geldiğini, nasıl selam verdiğini tüm açıklığıyla gösterdi. Kabul edelim ki bu algı haberciliği, algı operasyonları hem ülkemize hem bölgemize zarar vermek için tasarlanıyor.” dedi.
DİKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı
DİKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı konuşmasında “Savaşlarda bilginin yok olması için kütüphaneler, nüfus müdürlükleri ve tapu daireleri yakılmış. Ancak günümüzde artık bilgi sadece devlet arşivlerinde veya kurumların depolarında değil dijital ortamlarda yer almaktadır.” ifadeleriyle bilginin önemine vurgu yaptı.
BİK Diyarbakır Şube Müdürü Osman Başeğmez
BİK Diyarbakır Şube Müdürü Osman Başeğmez , Basın İlan Kurumu olarak yerel basınının gelişimi için çalıştıklarını, bu çalışmaların artarak devam edeceğini belirterek, programa katılanlara teşekkür etti.
Eğitime katılan 25 gazeteci, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Mahmut Demirtaş, BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, DİKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı’dan sertifikalarını aldılar. Çekilen hatıra fotoğrafı ile program sona erdi.
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Mahmut Demirtaş (sol), BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran (sağ) Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Mahmut Demirtaş