Ankara merkez ve ilçelerinde resmi ilan yayınlayan gazetelerin farklı birimlerinde çalışan 33 çalışana yönelik verilen eğitim son gününde sertifika töreni düzenlendi. Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran ve BİK İnsan Kaynakları Müdürü Engin Öztürk’ün katıldığı sertifika töreninde Duran, gazetecilik kültürünün internet medyasına taşınması için bu tarz eğitimleri sürdüreceklerini söyledi.
Sertifika töreninin açılış konuşmasını yapan Basın İlan Kurumu Ankara Şube Müdürü Murat Yürekli, eğitimci olarak İletişim Danışman Cihat Zafer Demirel ve Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysel Çetinkaya’nın katıldığı program için ”Değerli hocalarımızın mecra değişimi konusunda verdiği bilgiler genç meslektaşlarımıza ışık tutması açısından önem arz ediyor” dedi.
“900’den fazla gazetecimize eğitim verdik”
Sertifika töreni öncesi söz alan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, dünyadaki dijital dönüşümle birlikte, gazetelerin sürece hızlı bir şekilde uyum sağlayabilmesi için kurum olarak eğitim çalışmalarına başladıklarını dile getirdi.
Duran, basılı gazetelerin ayakta kalabilmesinin önemli olduğunu ancak bununla birlikte bu gazetelerin yeni medyayı aktif ve etkili kullanmasının da gerekliliğine dikkat çekerek:
“Anadolu’daki gazetelerin dijital dönüşüm sürecinin basit olmadığını görüyoruz. Bu nedenle özellikle pandemi döneminde gazetelerimizin mevcudiyetlerini devam ettirebilmek için bir takım önlemler aldık. Bu önlemlerle birlikte gazetelerimiz ayakta durabildiler. Pandemi döneminde birçok sektörde ciddi ekonomik sıkıntılar yaşandı ama biz gazetelerimizi ayakta tutmayı başardık. Şimdi de gazetelerimizin, mecra dönüşümüyle birlikte ayakta kalabilmesini sağlamak istiyoruz. Bunun için de eğitim çalışmaları başlattık. Bu çalışmalar neticesinde çeşitli bölgelerimizde 900 kişiden fazla gazetecimize eğitim verdik.” açıklamalarında bulundu.
“Yalan haberin doğru haberi baskıladığı bir dönemden geçiyoruz”
Duran, gazeteciliği yaşatacak olanların yine gazeteciler olduğuna vurgu yaparak, “Dijital dönüşüm ve yeni medyayla birlikte gazetecilikle hiç ilgisi olmayan ancak milyonlarca takipçisi olan, kurdukları cümleler imla hatalarıyla dolu hesapların, çok beğeni alıp, ilgi gördükleri bir dönemden geçiyoruz. Maalesef kötü haberin iyi haberi, yalan haberin doğru haberi baskıladığı bir dönemin içindeyiz. Popüler olan tercih ediliyor. Yaşanan bu durum ise, gazetecilik mesleğini sıkıntıya sokuyor” dedi.
“Gazetecilik kültürü, internet medyasına taşınabilmeli”
Dünya var olduğu sürece iletişimin var olacağını ve gazetecilik mesleğinin her zaman devam edeceğini dile getiren Duran, “Bizim bu noktada beklentimiz; gazetecilerin dijital dönüşüm sürecinde gazetecilik kültürünü internet medyasına taşıyabilmeleri. Verdiğimiz eğitimlerde de bu amacı yerine getirmek istiyoruz. Yeni medyanın hızlı yükselişine bağlı olarak, çeşitli sorunlar yaşanmaktadır ancak bu sorunları aşabilecek olanlar yine gazetecilerdir. Basılan gazeteler ayakta kalmalı ama bunun yanında bu gazetelerin internet sayfaları büyümeli, içerik üretmelidir. Gazetelerimiz, editöryal alt yapılarını hazırlar ve içerik üretirse, diğer internet siteleriyle rahatlıkla rekabet edebilirler. Bu nedenle isteğimiz, gazetelerin kendilerini geliştirmeleri yönünde. Biz de bu gelişim sürecine katkı sağlayabilmeyi amaçlıyoruz” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
Katılımcılara sertifikalarının takdimi ile eğitim programı sona erdi.