İnternetin hayatımızın her alanına yerleştiği günümüzde en çok tartışılan konulardan biri de ‘Sosyal ağlar’ oldu. Pandemi sürecinde en az bir sosyal medya hesabı bulunanların sayısı 70 milyona yaklaştı.
Büyümeyle birlikte sosyal medyanın hukuki boyutu da tartışmaları beraberinde getirdi. Mevcut yasaların sosyal ağlar için yeterli olup olmadığı, bu alanda yapılan ticari faaliyetlere düzenleme getirilmesi zorunluluğu çözüm bekleyen konular olarak öne çıktı.
Sosyal ağlardaki yasal boşluklar sadece Türkiye’de değil, Avrupa ülkelerinde de hukuki tedbirlerin alınması gerektiği yolunda kanaat oluştururken, yasal düzenlemelere duyulan ihtiyaç tüm kesimler tarafından kabul edilir bir gerçek oldu.
Buradan hareketle Basın İlan Kurumu’nun sosyal ağlara yönelik hukuki düzenleme ve çalışmalara katkı sunmak amacıyla hazırladığı proje, Avrupa Birliği tarafından Erasmus+ Programı – KA 1- Gençlik Katılım Faaliyetleri kapsamında finansal desteğe değer bulundu.
Proje doğrultusunda iletişim ve hukuk fakültelerinde okuyan öğrenciler ile akademisyenler, hukukçular ve basın çalışanlarının katılacağı; 7 bölgeyi temsilen İstanbul, Ankara, İzmir, Ordu, Erzurum, Antalya ve Diyarbakır illerinde Dijital Çağda Sosyal Ağlar Hukuku Çalıştayları’nın düzenlenmesi planlandı. Katılımcıların sosyal ağlar hukuku kapsamında açık bulunan ve çözüme kavuşmamış sorunları tespit ederek çözüm önerilerini sunmaları öngörüldü.
Politika yapıcılara etki edecek kaynak belgeler oluşturmak, akademi-yerel işbirliğini güçlendirmek, gençlerin dijital teknolojiye kullanım bakış açısını farklı bir alana yönlendirmek, dijital dönüşüme katkı sağlayacak sosyal ağlar hukuku yasasının oluşturulması sürecinde gençlerin fikir ve görüşlerini almak amacıyla düzenlenen çalıştayların programı şöyle:
Erzurum: 29 Haziran-01 Temmuz, Ankara: 14-16 Eylül, Ordu: 05-07 Ekim, Diyarbakır: 12-14 Ekim, Antalya: 19-21 Ekim, İzmir: 02-04 Kasım, İstanbul: 16-18 Kasım.
Çalıştayların ardından gerçekleştirilecek Ana Yapısal Forumu tarihi ise daha sonra ilan edilecek.