BİK Zonguldak Şube Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Elçin, “Resmi ilan yayınlayan gazeteler bu ilanları kendilerine ait internet haber sitelerinde de yayınlıyorlar. Kurum olarak internet haber sitelerini güncelleyen ve belirli şartları yerine getiren gazetelere de teşvik amacıyla ek kontenjan veriyoruz ve bu şekilde gazeteleri destekliyoruz. Bizim savunduğumuz yerel basının sürekli devam etmesidir. Gazetelerin internet haber sitelerini yenilemesini ve geliştirmesini istiyoruz.. Gidişat internet ve dijitalleşme yönünde” dedi.
Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin, “Zonguldak’a ilk kez geliyorum. Zonguldak’ı görmek ve sizlerle de tanışmak istedim. Resmi ilan yayınlayan gazetelersiniz. Resmi ilanlar gazetelerinizin basılı nüshalarıyla birlikte internet sitelerinizde de yayınlanıyor.. Bu yönde sürdürdüğümüz çalışmalar sonucunda daha okunur bir gazete ve internet haber sitesi oluşturtmaya gayret ediyoruz.
Bizim savunduğumuz yerel basının sürekli devam etmesidir. Bütün bu çalışmalarımız bizim ve sizin elinizi güçlendirmek içindir. Resmi ilan yayınlayan yaklaşık 600 gazete ve bu gazetelere ait 600 internet sitesi var. Bunların hepsini takip etmekteyiz. Bazı reklam ajanslarıyla görüşmeler yapıyoruz. Onlara şu kadar gazete, şu kadar internet sitesi var diyoruz. Haber sayısını ve takipçi sayısını kendilerine iletiyoruz. Bu şekilde resmi ilan yayınlayan gazetelerin reklam pastasından da pay almasını hedefliyoruz.
Yerel gazetelerin temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, temsilciler, yerel basının içinde bulunduğu durum dile getirdi. BİK Zonguldak Şube Müdürü Ali Nuhoğlu, Zonguldak’taki yerel basın hakkında bilgiler aktardı.
YEREL GAZETELERE KOSGEB DESTEĞİ YOLDA
Toplantıda gazetelerin sorunlarını dinleyen ve cevaplayan BİK yetkilileri, “En etkili iletişim aracı Kurumumuz kurulduğu yıllarda yazılı basındı. Bu nedenle de ilanlar yazılı basına verildi. Yerel gazeteler de resmi ilanlar ile desteklendi. Güçlü yerel gazetelerin olması demek demokrasinin daha da güçlü olması demektir. Bununla birlikte günümüzde basın ve iletişim araçları yazılı basından dijital basına doğru gidiyor.
Sektörde yapısal sorunlar var. Bu sorunların en önemlisi nitelikli personel, İŞKUR ile bu konuda ortak çalışmalar yaptık. KOSGEB ve Kalkınma Ajansları ile birçok faaliyetler gerçekleştirdik. KOSGEB hep genel desteklerle yola çıkıyor ve yazılı basını teğet geçiyordu. Aksilik çıkmaz ise sadece yazılı basın sektörüne yönelik bir çalışma 2018 yılında gerçekleştirilecek. Bu desteklerden faydalanabilmek için mutlaka KOSGEB’in veri tabanına kayıtlı olmanız ve verilerinizin güncel olması gerekiyor.
Zonguldak, bölgesel kalkınma ajansının BAKKA’nın da merkezi. Burada bugün BAKKA ile karşılıklı olarak imzalayacağımız bir projemizle Ekim ayı içerisinde yerel gazetelerin internet haber sitelerinin iyileştirilmesi için bir eğitim programı düzenleyeceğiz.
Toplantı, Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin’in katılan gazete temsilcilerine Kurumumuzun çıkardığı “15 Temmuz ve Manşetler” isimli eseri vermesiyle sona erdi.