İletişim ve medya sektöründe çalışan veya çalışmak isteyenler ile üniversitelerin ilgili bölümlerindeki öğrencilerinin eğitim ve istihdam süreçlerinde iş birliğini kapsayan protokolün imza töreni, BİK Genel Müdürlük Binasında düzenlendi. Yenilenen protokol ile mevcut işbirliğini daha da güçlendirmek ve basın sektöründeki nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunulmak suretiyle devam edilmesi hedefleniyor.
BİK ve İŞKUR arasında temelleri 2016 yılında imzalanan protokole dayanan iş birliği kapsamında, Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programından yararlanan gazeteci adayları, basın sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde 9 ay işbaşı yapabiliyor.
Yakup Karaca – BİK Genel Müdürü
BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, törende, İŞKUR’la yaklaşık 3 yıldır devam eden iş birliğinin yenilenmesi için imzalanan protokolün önemini vurguladı.
Medya sektörünün kronikleşmiş ve mutlak surette neşter vurulması gereken yapısal sorunlarına dikkat çeken Karaca, birincil sorunun ise nitelikli eleman istihdamı olduğunu belirtti.
BİK’in en büyük amacının sektörün mürekkep dâhil her türlü ihtiyacını karşılamak ve sorunlarına çözüm getirmek olduğunu ifade eden Karaca, “Başta yazılı basın ve gazetelerimiz olmak üzere, medyamızın yapısal sorunlarının başında gelen nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda kendi imkânlarımız nispetinde İŞKUR ve devletimizin ilgili kurumlarıyla iş birliği yaparak, çeşitli projeleri hayata geçirmek suretiyle yapısal sorunların sorumluluğunu üstlenmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.
Cafer Uzunkaya – İŞKUR Genel Müdürü (sol), Yakup Karaca – BİK Genel Müdürü (sol-2), Mustafa Arslan – BİK Yönetim Kurulu Üyesi (sağ 3), Cem Elçin – BİK Genel Müdür Yardımcısı (sağ -2), Mehmet Köşker – BİK İstanbul Şube Müdürü (sağ)
“Arzumuz, istihdamın daimi surette olması”
Karaca, iş birliği kapsamında yaptıkları programlara ilişkin şu bilgileri verdi:
“Esasında eğitim olarak başladığımız yolculuğumuz, İŞKUR’un sağladığı imkânla birlikte eğitim ve istihdam olarak şekillendi. Her biri 3-4 hafta süren eğitim programlarıyla üniversitelerden mezun genç gazeteci adaylarımızı yetkin hocalarımız ve eğitmenlerimiz aracılığıyla ciddi bir eğitim sürecinden geçiriyoruz. Ayrıca eğitimin verildiği bölgede, gazetelerimiz başta olmak üzere medya kuruluşlarımızı bilgilendiriyor ve genç gazeteci veya medya mensubu olacak arkadaşlarımızın istihdamıyla ilgili kendilerinden taahhüt alıyoruz. 500’ün üzerinde katılımla bu programları gerçekleştirdik. Eğitim alanların yarısından fazlası istihdam edildi. En büyük arzumuz, bu istihdamın İŞKUR kapsamındaki programla nihayet bulması değil, daimi surette olması.”
BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, daha azimli ve gayretli bir şekilde bu eğitim programlarını Türkiye’nin dört bir tarafında yaygınlaştırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
“İşverenlerin aradığı elemanı bulamama problemi var”
İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya da, basının milletin gören gözü, yürüyen ayağı ve duyan kulağı olma görevini yürüttüğünü, toplumun olmazsa olmaz önemli bir unsuru olduğunu ifade etti.
İstihdam ve işsizlikle mücadelenin, toplumların en önemli meselesi olduğunu belirten Uzunkaya, “Sadece gazetecilik mesleğinde değil, hayatın her alanında nitelikli, beceri sahibi, tecrübeli insanlara ihtiyaç var. Türkiye’de zannedilenin ötesinde iş arayandan çok, işverenlerin aradığı elemanı bulamama problemi var.” değerlendirmesini yaptı.
Uzunkaya, “İş gücü piyasasının bizden nitelikli eleman istediğini biliyoruz. Gençlerimizin eğitimlerini çok önemsiyoruz. Türkiye’de üniversite mezunlarının iş gücüne katılım oranları yüzde 80’dir. Üniversite mezunlarının istihdam oranı yüzde 70’tir. İŞKUR, bugün 210 bin üniversitelinin istihdamına aracılık yapan ve verdiği uluslararası sertifikayla gençlerin önünü açan bir kurumdur.” şeklinde konuştu.
BİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan ise imzalanan protokolün iki kurum için de hayırlı olmasını temenni ederek bir konuşma gerçekleştirdi. Arslan konuşmasında “BİK Genel Kurulu’nda Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi ve bir gazete sahibi olarak Basın İlan Kurumunun İŞKUR ile düzenledikleri bu eğitimin ne kadar faydalı olduğunu sahada yaşayan biriyim. Gazetelerin sayıca ve nitelikli olmak üzere iki açıdan personele ihtiyacı var. Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı bu anlamda iki ihtiyacı da giderecek niteliktedir. Bu programın veriminin oldukça yüksek olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim.” açıklamalarına yer verdi.
Konuşmaların ardından, Karaca ve Uzunkaya işbirliği protokolünü imzaladı. Tören, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.