Konferans başlangıcında konuşan İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Barış Yılmaz, bu tür konferansların amacının, gazetecilik mesleğini uzun süre yapmış duayenler ile öğrencileri bir ardaya getirip tecrübe paylaşımını sağlamak olduğuna dikkat çekip, “Yerel basın ne kadar güçlü olursa demokrasi de o kadar güçlüdür” şeklinde konuştu.
Yılmaz’dan sonra konferansı için kürsüye gelen Nihat Abacı, şube müdürlüğünü yaptığı Basın İlan Kurumu hakkında da bilgi aktararak, Basın İlan Kurumu’nun amacının Anadolu basınının gelişimine katkıda bulunmak olduğunu belirtti. Abacı, 41 il’de BİK’in şubesinin bulunduğunu, diğer 40 il’de ise Valiliklerin bu görevi yürüttüğünü hatırlattı. Abacı, BİK olarak, KOSGEB, İş Kur ve kalkınma ajansları aracılığıyla gazetelere yardımlar yapılıp, eğitimlerin verildiğini vurguladı. Abacı, BİK’in gazeteci derneklerine yılda bir kez karşılıksız para yardımı, gazetecilere faizsiz kredi, muhtaçlık ve ölüm yardımı da yaptığını aktardı.
‘BİK, Yerel gazetelerin standartlarını yükseltiyor’
Basın İlan Kurumu’nun sunduğu hizmetlerle yerel basının standartlarını yükseltmeyi gaye edindiğini söyleyen Abacı, BİK olarak, yazılı basının dijital çağa dönüşte her zaman yardımcı olduğunu, bu konuda, KOSGEB, İş Kur ve kalkınma ajansları aracılığıyla eğitim ve proje destekleri sunduğunu vurguladı.
Nihat Abacı, çeyrek asırlık gazetecilik deneyimini öğrencilere anlattı. Malatya yerel basını hakkında da bilgi aktarırken, “Günlük 7 gazete çıkıyor. 4’ü resmi ilan alıyor. Malatya merkezli, 2’si uyduda 7 televizyon bulunuyor. 14 radyo ve 80 civarında da web haber sitesi mevcuttur” diyen Abacı , fakülte öğrencilerine tavsiyelerde de bulunup, “ Ne kadar donanımlı olursanız, o kadar aranır olursunuz. Basında iş bulabilmeniz için kendinizi geliştirin” dedi. Abacı, öğrencilere İngilizce öğrenmelerini de tavsiye etti. .
Bu arada, konferans sonunda, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Abacı’ya günün anısına plaket verdi.