Haber Merkezi (bik.gov.tr)- Basın İlan Kurumu (BİK) ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’in ortaklaşa düzenlediği “Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler” isimli programda, 29 Mart 2017’de Çemberlitaş Basın Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, Türk tarihçi, yazar ve gazeteci Altan Deliorman yâd edildi.
Programın moderatörlüğünü şair ve yazar Cengizhan Orakçı yaparken, panelde konuşmacı olarak Edebiyatçı yazar Prof.Dr. Mehdi Ergüzel ve Tarihçi yazar Turgut Güler yer aldı.
Cengizhan Orakçı takdim konuşmasının ardından, sözü Mehdi Ergüzel’e bıraktı.
‘Altan Deliroman’ın yazıları sizi sarar sarmalardı’
Deliorman’ın edebi kişiliğinden ve öğretmenlik yıllarından bahseden Ergüzel, sözlerinin devamında şunları dile getirdi, ‘Deliorman’ın adını Boğaziçi Dergisinde ve Bayrak Yayınlarında görüyoruz. Edebiyat Vakfında ve milli kuruluşlarda görüyoruz. Tercüman Gazetesinin Avrupa baskısında da aynı şekilde yayınlarına rastlıyoruz yazarın. Ayrıca Türk Edebiyat Dergisindeki notlarıyla da edebiyattaki yerini almıştır. Türkçesi güzel, üslubu pırıl pırıldı. Yazıları sizi sarar sarmalardı.’ diyen Ergüzel, Deliorman’ın eserleri hakkında da bilgi verdikten sonra sözü, ikinci konuşmacı olan Tarihçi yazar Turgut Güler’e bıraktı. Güler, Altan Deliorman ile ilgili hatıraları ve tespitlerinden detaylıca bahsettikten sonra ifadelerinde şunlara yer verdi.
‘Bir âlimin ölümü bir âlemin ölümüdür’
‘Altan bey âlim bir insandı. Birlikte çalışmış olmaktan dolayı Allah’ın talihli kullarındanım. Türk Kültür Siyaset Tarihini, güzel Türkçemizi ilim irfan doluluğuyla anlatmıştır. Deliorman ismini ilk kullanan Kumanlar ve Peçenekler olduğu tahmin ediliyor.’ diyen Güler, yazarın tarihsel ve edebi kişiliğinden de ayrıntılarıyla bahseden Güler, sözlerinin devamında şunları dile getirdi, ‘ Deliorman Gazetesi, Mahmut Necmettin’in çıkardığı önemli bir gazetecidir. İyi bir gazeteciydi. Kendi adına gazeteler çıkardı. Deliorman’ın İlk yazdığı yazı 1948 yılında ‘Çocuk Sesi’ Dergisinde yayımlandı.’ diyen Güler, sözlerini şu ifadelerle tamamladı, ‘ Deliorman’ın hatırlama ve hatırladıklarını ifade edebilme gücü vardı. Resim zevkinden ötürü de insanları ve çevresini muntazam şekilde resmederdi. Birçok eseri bulunan yazarın ‘Sessiz Bir Ses’ ve ‘ Kırık Kanatlı Jön-Türk’ eserleri de şiirsel eserleri arasındaydı.
Altan Deliorman ‘ın eserlerinden ve fotoğraflarından oluşan serginin gezilmesinin ardından program son buldu.
Altan Deliorman kimdir ?
Türk tarihçi, yazar ve gazeteci Altan Deliorman (1936, İstanbul – 23 Ağustos 2012, Şişli), Haydarpaşa Lisesi’ni bitirip İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde iki yıl öğrenim gördükten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümüne geçti ve buradan mezun oldu. 1954 yılında Türk Sanatı Dergisi’nin açtığı hikâye yarışmasında birinci oldu. Aynı zamanda basın hayatı başladı. Türk Dünyası dergisini yayınladı ve yönetti. Türk Kültürü, Cultura Turcica, Millî Yol, Millî Işık, Türk Edebiyatı dergilerinde yazıları yayınlandı. Tan, Akşam, Ekonomi, Ocak, Son Havadis, Ortadoğu ve Tercüman gazetelerinde yazılar yazdı; Ocak gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Avrupa Türkleri için Bayrak dergisini yayınlayıp yönetti.
1974’te, Ermeni Komitecileri incelemesiyle Türkiye Milli Kültür Vakfı ödülünü kazandı. Işıklı Hayatlar eseriyle TYB, Türk Yurdunun Bilgeleri ile de ESKADER Ödülü’nü aldı. 1976’da Millî Eğitim Bakanlığı’nın isteğiyle İbrahim Kafesoğlu ile birlikte Tarih Lise I ve Lise II ders kitaplarını yazdı.[2] Ayrıca Altan Deliorman’ın Türklere Karşı Ermeni Komitecileri, Yugoslavya’da Müslüman Türk’e Büyük Darbe, Tanıdığım Atsız, Üç Makale, Küp Kafalı Çocuk, Sessiz Bir Ses, Türk Yurdunun Bilgeleri, Işıklı Hayatlar, Osmanlılardan Önce Türkler, Kırık Kanatlı Jöntürk gibi kitaplarının yanı sıra, Tarık bin Ziyad adlı bir de romanı da bulunmaktadır.
Tarihçi yazar rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Şişli Etfal Hastanesi ‘nde, geçirdiği beyin kanaması neticesinde, 76 yaşında İstanbul’da vefat etmiştir.